ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Treptele în zbucium ale fotoreporterului MOLDPRES, Andrei Mardari: „O totalizare a unei activităţi de prin anii 90”

19:54 | 04.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Numele maestrului Andrei Mardari, fotoreporter în cadrul Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES este bine cunoscut nu numai în lumea ziaristică, ci şi de publicul din ţară şi peste hotare, fiind o referinţă în arta fotografică. Colegul nostru este cel despre care se poate spune cu certitudine că este educat în spiritul frumosului și posedă un anumit gen de sensibilitate, poate desprinde un cadru dintr-o mulțime şi să îl transforme într-o lucrare de artă.

Anul 2024 a fost unul de cotitură şi de mare semnificaţie pentru Andrei, care l-a supus încercării unei complicate operaţii pe cord deschis, precum şi bucuriei editării unui album de anvergură cu simbolicul generic „Trepte în zbucium”.

Albumul include circa trei sute de fotografii, inserate pe 665 de pagini, care este un fel de letopiseţ al carierei, cel puţin până în prezent. Faptul că atâtea fotografii de o valoare excepțională au fost cumulate într-un singur album constituie un argument în plus că autorul dispune de o înaltă cultură artistică şi simţ al frumosului, precum şi al momentului social şi caracterului uman. Lansarea oficială încă urmează a fi, însă lucrarea deja a fost un succes la cea de-a 17-a ediţie a Târgului de Carte „Bookfest”, organizat la Bucureşti. 

O totalizare a unei activităţi de prin anii 90’

„Este vorba de o totalizare a unei activităţi de prin anii 90’. Aici se reflectă toată viaţa socială, de la oraşe, de la sate, de la diferite evenimente, de după anii 90. La fel, membri ai familiei, prieteni, colegi, portrete sociale, chipuri care transmit diverse stări sufleteşti”, mărturiseşte Andrei Mardari.

Potrivit lui Andrei, „un reportaj foto sau chiar o singură fotografie de reportaj este în esență doar o interpretare. Dar trebuie să fie sinceră. Fără nicio manipulare și înșelăciune a privitorului. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”.

Un fotograf trebuie să cumuleze o serie largă de calități

Autorul proiectului este un alt fotograf emerit din ţară, coleg şi mentor al lui Andrei Mardari, maestrul Mihai Potârniche.

Mihai Potârniche:Un fotograf trebuie să cumuleze o serie largă de calități pentru a surprinde imagini de calitate. Pe lângă genul de reportaj, Andrei Mardari este pasionat de portret și eseu. Fotografia de portret artistic se referă la găsirea emoțiilor și a expresiilor în imaginile realizate. Transmiterea stării autentice a subiectului nu e ușor de obținut. O scânteie în ochi, un surâs, o expresie încrezătoare – acestea sunt elementele pentru crearea unor fotografii de succes”.

„Andrei fotografiază în oraș, dar și în mediul rural, tradițiile fiind importante în vizorul aparatului său de luat vederi. Din multiplele caractere pe care le întâlnește se leagă și prietenii, acești protagoniști devenind repetat eroi ai unor fotografii conceptuale”, scrie în prefaţa sa la album Mihai Potârniche.

Ce este important pentru un fotograf  să știe și să poată face?

Andrei Mardari: Principalul lucru este să înveți nu numai să vezi ce se întâmplă, să observi tot ce este interesant și neobișnuit, extraordinar în jurul tău, ci și să înțelegi clar ce se întâmplă chiar acum în fața obiectivului camerei. Este important să alegi punctul de fotografiere dorit, să faceți o fotografie dintr-un unghi favorabil, instantaneu, în timp ce eşti încă în curs de fotografiere, să ai timp să lucrezi la compoziția cadrului, să derulezi mental prin parcela din cap și mult mai mult. Toate acestea vin cu experiență, cu pricepere. Pentru a dezvolta această abilitate în sine, fotograful trebuie să lucreze foarte mult. Și această muncă va fi recompensată, în primul rând cu recunoştinţă.

Un alt semn, o trăsătură distinctivă a genului în fotografie, este căldura intonației, un anumit lirism, moliciune și pătrundere. O fotografie de gen bună, realizată cu măiestrie, este, s-ar putea spune, un spectacol întreg cu propria dramă. Privitorul ar trebui să simtă, așa cum ar fi, să vadă ce era înainte ca fotograful să apese butonul camerei. Și ce se va întâmpla într-un minut, într-o oră și chiar a doua zi după.

Andrei Mardari este născut pe 8 septembrie, anul 1964. Cariera de fotograf a început-o în anul 1990, în Studioul Fotojurnalist de la Casa Presei. Are mai multe colaborări, iniţial cu Moldova Suverană. Din 1997 până în prezent, este reporter la Agenţia MOLDPRES. Desemnat Omul Anului, laureat al diferitelor premii de specialitate în domeniul fotojurnalisticii şi fotografiei artistice. Promotor al unui ciclu în social media cu genericul „Basarabia în imagini” şi altele.

Corespondent Lilia Grubîi
Foto Mihai Vengher

img24004192

img24004192

img24004192

img24004192

img24004192

img24004192

img24004192

img24004192

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!