ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean, la ședința Platformei Anticorupție: „Avem un obiectiv comun - să eradicăm corupția pentru a construi bunăstarea acasă”

20:31 | 07.06.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Rezultatele și provocările în judecarea cauzelor de corupție și implementarea măsurilor de prevenire a acestui fenomen în sistemul judiciar au fost câteva dintre subiectele discutate la cea de-a treia ședință a Platformei Anticorupție, desfășurată la Ministerul Justiției, transmite MOLDPRES.

Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat eficiența acestui format de dialog și a îndemnat instituțiile responsabile să coopereze activ pentru a livra rezultatele așteptate și a asigura o justiție corectă, care acționează doar în interesul cetățenilor. Potrivit premierului, evoluțiile din ultima perioadă în domeniul justiției sunt pozitive, chiar dacă procesul în sine este unul complex și de lungă durată. În prezent, sunt reformate Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție, este numit procurorul general, iar pentru a evalua integritatea financiară și etică a judecătorilor și procurorilor activează două comisii de vetting.

„Împreună putem identifica și alte instrumente noi în lupta împotriva corupției, dar și pentru fortificarea instituțiilor responsabile de acest proces. Avem un obiectiv comun - să eradicăm corupția pentru a construi bunăstarea acasă”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

În cadrul ședinței, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre progresele în optimizarea cadrului normativ privind sechestrele și confiscările, dar și despre provocările în ceea ce privește implementarea mecanismelor de control și supraveghere. De asemenea, au fost discutate evoluțiile în crearea sistemului judiciar anticorupție, din perspectiva condiționalităților Uniunii Europene și ale Fondului Monetar Internațional. Un alt subiect a vizat dinamica examinării cauzelor de corupție, cu accent pe corupția sistemică, dar și asistența internațională pentru consolidarea statului de drept.

Platforma Anticorupție a fost creată la începutul anului curent pentru eficientizarea procesului de coordonare a politicilor în domeniu, implicarea activă a autorităților și instituțiilor în soluționarea problemelor și pentru a facilita comunicarea și cooperarea interinstituțională.

img24004291

img24004291

img24004291

img24004291

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!