ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a demarat procesul de restructurare și eficientizare a sistemului de întreținere a drumurilor publice

16:43 | 12.06.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, hotărârea de reorganizare a Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” în societate pe acțiuni, cu capital integral de stat. Aceasta este prima etapă a unui proces complex de restructurare și fortificare a capacităților de administrare a rețelei de drumuri naționale, transmite MOLDPRES.

Reorganizarea întreprinderii va crește eficiența utilizării resurselor fondului rutier și va spori capacitățile de absorbție a mijloacelor financiare alocate din surse externe. De asemenea, va fi îmbunătățit sistemul de construire, modernizare, reabilitare și întreținere periodică a drumurilor publice naționale.

Următoarea etapă a restructurării presupune consolidarea pachetelor de acțiuni ale statului în cadrul societăților pe acțiuni, specializate în întreținerea drumurilor publice. Ulterior, va avea loc absorbția celorlalte 10 societăți pe acțiuni care activează în același domeniu. 

Acțiunile Societății pe Acțiuni „Administrația Națională a Drumurilor” vor fi deținute de Agenția Proprietății Publice, care va asigura reorganizarea întreprinderii în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

De menționat că, în contextul reformei în domeniul administrării proprietății publice, Guvernul are sarcina să restructureze întreprinderile de stat în alte forme juridice de organizare. Astfel, politicile publice de administrare a întreprinderilor de stat sunt aliniate la normele generale de guvernare corporativă și de determinare clară a atribuțiilor fondatorului, ale consiliului de administrație și ale administratorului. 

Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” a fost fondată în anul 2002.

img24004395

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!