ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia de mediu pentru anii 2024-2030, aprobată de Executiv

17:18 | 12.06.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Măsurile necesare și soluțiile ce vizează protecția mediului - a aerului, apei, solului, florei și faunei, în condițiile unei dezvoltări durabile au fost incluse în Strategia de mediu pentru anii 2024-2030, aprobată de Executiv, transmite MOLDPRES.

Strategia garantează condiții sigure pentru mediu și viață la nivel național, conform obiectivelor europene de mediu. Astfel, este urmărită reducerea poluării și a presiunilor asupra climei și mediului legate de producție și consum, în special în domeniile energie, industrie, clădiri și infrastructură, mobilitate, turism, comerț internațional și sistem alimentar. Un aspect vizează diminuarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 70% până în 2030, comparativ cu nivelul din anul 1990.

Un rol esențial va avea și educația ecologică, pentru a-i ajuta pe cetățeni să conștientizeze problemele de mediu și să întreprindă acțiuni individuale de protecție a mediului, precum și la nivelul comunităților locale. La acest capitol, în programele educaționale vor fi integrate teme sau module de educaţie ecologică şi vor fi promovate disciplinele de profil pentru studiu obligatoriu sau opţional în toate instituțiile de învățământ. Cadrele didactice și formatorii vor beneficia de o pregătire iniţială şi formări ulterioare corespunzătoare. 

Pe termen lung, documentul asigură căi de dezvoltare a economiei verzi, oferă noi posibilități pentru utilizarea inovaţiilor tehnologice și obţinerea asistenţei tehnice pentru diminuarea schimbărilor climatice.
Strategia de mediu pentru anii 2024-2030 a fost elaborată de Ministerul Mediului, cu suportul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, susținut de Ambasada Suediei.

img24004399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!