ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Adunarea Populară de la Comrat, nemulțumită de revizuirea hărții judiciare

17:16 | 17.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/.Conducerea Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze a emis o declarație adresată președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care își exprimă nemulțumirea față de recentele modificări în legislația națională care reglementează activitatea instanțelor de judecată, transmite MOLDPRES.

În mod special, deputații găgăuzi, semnatari ai declarației, subliniază că modificările operate în lege vor duce la lichidarea Curții de Apel Comrat și transferarea competențelor la Curtea de Apel Sud cu sediul la Cahul, precum și desființarea judecătoriilor din Ceadâr-Lunga, Vulcănești și Comrat.

Adunarea Populară de la Comrat solicită președintelui Republicii Moldova remiterea legii în Parlament pentru perfecționare, invocând faptul că Legea cu privire la statutul juridic al Găguziei prevede funcționarea unei Curți de Apel și judecatăților de primă instanță în autonomie.  

Amintim că în ședința plenară din 13 iunie, Parlamentul a susținut propunerea Guvernului de revizuire a hărții judiciare. Proiectul de lege prevede crearea a trei instanțe de apel: Curtea de Apel Nord; Curtea de Apel Centru și Curtea de Apel Sud prin fuzionarea instanței de Apel de la Comrat cu cea de la Cahul.

Judecătorii curților de apel fuzionate se consideră judecători ai curții de apel nou create”, se arată în  proiectul de lege, adoptat de Parlament.

În nota informativă la proiectul d elege, Ministerul Justiției menționează că „fuzionarea Curtii de Apel Cahul cu Curtea de Apel Comrat nu implică cheltuieli la capitolul personal. „Curtea de Apel Sud care urmeaza a fi creata, va activa în 2 sedii, ce apartin curtilor de apel care fuzioneaza”, precizează Ministerul Justiției.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (privind revizuirea hărții judiciare) prevede și fuzionarea unor judecătorii de primă înstanță.

 

img24004525

img24004525

img24004525

img24004525

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!