ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zece ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE // Cristina Gherasimov: „Un pas major de apropiere de Europa, care a adus numeroase avantaje”

13:23 | 27.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi zece ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „În această perioadă, am beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea UE, care ajută la modernizarea țării și creșterea calității vieții oamenilor”, susține viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, transmite MOLDPRES.

Oficialul a declarat că acest pas major de apropiere de Europa a adus, în deceniul care a urmat, numeroase avantaje țării noastre și fiecărui cetățean în parte.

„Moldova se integrează în spațiul economic european - datorită comerțului liber aprofundat și cuprinzător, peste 2/3 din exporturi sunt orientate spre UE. A crescut diversitatea și calitatea produselor moldovești, ceea ce a impulsionat economia. În ultimii ani, tot mai multe produse - prunele, strugurii și cireșele noastre ajung pe masa cetățenilor din Uniunea Europeană. Moldova a început procesul de aderare al băncilor moldovenești în Spațiului comun de plăți în Euro. În curând nu vor mai fi percepute taxe pentru transferuri interbancare pe care le fac cetățenii și antreprenorii din Moldova și țările UE”, a spus Cristina Gherasimov.

Vicepremierul a remarcat că Moldova este integrată în piața energetică a UE și în infrastructura de transport Europeană. „Procurăm gaze naturale la prețuri avantajoase împreună cu alte țări europene. Construim noi linii de tensiune înaltă care să ofere acces sigur la energie electrică din UE la prețuri competitive. Moldova se integrează în infrastructura de transport Europeană – se construiesc poduri, drumuri, se reabilitează căile ferate. Cetățenii moldoveni călătoresc liber, fără vize în Europa. Comunicăm la telefon și navigăm pe internet mult mai simplu și mai ieftin în roaming”, a afirmat oficialul.

În urma semnării Acordului de Asociere, Republica Moldova participă la majoritatea programelor UE, cum ar fi: EU Customs, Fiscalis, LIFE, EU4Health, Horizon Europe and Connecting Europe Facility (CEF).

„Moldova a beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea UE care ajută la modernizarea țării și creșterea calității vieții oamenilor. Programele educaționale, cum ar fi Erasmus+, au oferit tinerilor noștri oportunități de studiu și de dezvoltare personală în cele mai bune universități din Europa. Societatea civilă a avut mai multe resurse pentru a se implica activ în viața publică”, a remarcat Cristina Gherasimov.

Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014, în favoarea ratificării acestuia votând 535 deputați, contra – 94 deputați, s-au abținut – 44 deputați.

img24004810

img24004810

img24004810

img24004810

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!