ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

DOC Programul de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți pentru următorii patru ani, publicat în Monitorul Oficial

12:12 | 28.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Programul Național de accelerare a dezvoltării municipiul Bălți pentru următorii patru ani a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial. Documentul include acțiuni și proiecte necesare pentru ca municipiul Bălți să poată deveni un centru urban competitiv și sustenabil, fiind totodată mai atractiv pentru locuitori, antreprenori și vizitatori. Investițiile necesare pentru realizarea programului se ridică la circa 2,7 miliarde de lei, transmite MOLDPRES.

Printre obiectivele prioritare se numără modernizarea urbanistică a centrului orașului Bălți, inclusiv a zonei pietonale, renovarea și dotarea zonei de recreere „Caiac-Canoe”, precum și construcția unui complex sportiv multifuncțional de importanță națională, de tipul „Bălți Arena”.

Totodată, vor fi reabilitate și extinse rețelele de apeduct și canalizare, va fi construită o nouă stație regională de epurare a apelor uzate și vor fi modernizate cartierele blocurilor de locuințe multietajate.

De asemenea, urmează a fi consolidată și lărgită activitatea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Regional NORTEK, ca hub antreprenorial regional în domeniul industriilor creative. În același timp, vor fi îmbunătățite condițiile de activitate în Zona Economică Liberă Bălți, pentru a atrage investitori strategici noi.

Programul mai presupune sprijinirea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și transformarea acesteia într-un centru universitar internațional.

Potrivit autorităților, investițiile necesare pentru realizarea programului constituie circa 2,7 miliarde de lei. Circa 260 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, contribuția autorităților publice locale va constitui peste 21 de milioane de lei, iar 2,4 miliarde de lei urmează a fi identificate la partenerii de dezvoltare.

Documentul publicat de Monitorul Oficial prevede că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va monitoriza procesul de implementare a Programului național de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028 și va prezenta anual, până la data de 15 aprilie a anului următor celui de referință, Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale și Guvernului raportul de progres.

Sursa: monitorul.gov.md

img24004835

img24004835

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!