ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” încheie stagiunea teatrală 2023-2024 cu opera „Carmen” de Georges Bizet

10:19 | 30.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” încheie stagiunea teatrală 2023-2024 cu opera „Carmen” de Georges Bizet, în regia lui Mihai Timofti, maestru în artă, dirijor - Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului, libretul: Henri Meilhac şi Ludovic Halévy. Spectacolul muzical va avea lor duminică, 30 iunie, la ora 17:00.

Opera „Carmnen” în patru acte a fost concepută după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. 

…Într-o piață din Sevilla, soldații se amuză pe seama trecătorilor. Le trezește interesul frumoasa Micaëla, o tânără de la țară, venită să-și caute iubitul, pe Don José. Apar muncitoarele de la manufactura de tutun. Între ele se remarcă senzuala Carmen, care încearcă să-l provoace pe Don José. Întâlnirea Micaëlei cu Don José prilejuiește rememorarea amintirilor legate de satul lor natal. La manufactură izbucnește un scandal ce culminează cu arestarea lui Carmen. Ea îl vrăjește pe Don José și, în schimbul promisiunilor de a-l reîntâlni, acesta o ajută să fugă – iată una dintre cunoscutele scene ale operei „Carmen” care fascinează publicul prin subiectul dramatic, dar și prin explozia de culoare, temperament, ritmuri.

În rolul lui Carmen va evolua mezzosoprana ucraineană Valentina Pluzhnikova, în rolul lui Don Jose - tenorul moldovean Dumitru Mîțu, artist emerit.

Scenografia: Felix Bessonov, Om Emerit;

Pictor de costume: Nina Babuţac;
Coregrafia: Andrei Litvinov, Maestru în Artă;
Conducerea muzicală: Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului;                                                                  Regizor-coordonator: Rodica Picireanu, Maestru în Artă.

Durata spectacolului este de trei ore cu trei pauze. Opera va fi prezentată în limba franceză cu subtitrare în limba română.

Spectacolul a fost montat pe 17 august 2000, la Opera Naţională a Republicii Moldova. 

În prezent, opera „Carmen” este una dintre cele mai populare operă din lume. Premiera mondială a avut loc pe 3 martie 1875, la Opera Comică din Paris. La Chișinău, spectacolul muzical a fost arătat pentru prima dată pe 18 februarie 1961, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet.

 

img24004876

img24004876

img24004876

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!