ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AP OSCE // România îndeamnă comunitatea internațională să sprijine R. Moldova. Nicolae Ciucă: „Acţiunea sau inacţiunea noastră vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii”

15:28 | 30.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. România îndeamnă comunitatea internațională să acorde sprijin Republicii Moldova în contextul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina. Îndemnul a fost lansat de către președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), care, în aceste zile, își ține lucrările la București. Oficialul român a vorbit și despre necesitatea sprijinirii Ucrainei nu doar pentru a se apăra ci și pentru a-și elibera teritoriile de sub ocupația rusă. Nicolae Ciucă a anunțat că autoritățile române nu au admis participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului, informează MOLDPRES.

„În contextul conflictului din Ucraina, vreau să subliniez încă o dată importanţa întăririi sprijinului internaţional pentru Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă. 

În discursul ținut la deschiderea reuniunii, Nicolae Ciucă a spus că este o onoare să găzduiască cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE și a adus mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă organizarea la Bucureşti a acestui prestigios eveniment.

„În aceste zile, capitala României devine centrul discuţiilor despre securitatea Europei şi despre soluţiile cele mai acute pentru problemele cu care ne confruntăm. Suntem la doi ani şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, românii aud sunetul conflictului de dincolo de graniţă. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca războiul să revină pe vechiul continent. Este o realitate pe care trebuie să o privim cu realism şi hotărâre, cu o gândire pe termen lung şi acţiuni pe măsură. Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la această Sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE. Misiunea noastră este securitatea şi cooperarea. Cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această Adunare. Nu putem accepta ca cineva să abuzeze de principiile şi regulile acestei Organizaţii, în timp ce le încalcă flagrant”, a declarat Nicolae Ciucă.

Referindu-se la premisele de la care ar trebui să se pornească în abordarea temei centrale a sesiunii - „Rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate: o perspectivă parlamentară”, Ciucă a spus că prima ar fi urgentarea acțiunilor.

„Prima este aceea a urgenţei acţiunii noastre. Ne aflăm într-un an critic atât pentru soarta războiului din Ucraina, cât şi pentru viitorul democraţiei şi al ordinii internaţionale bazate pe reguli. Acţiunea sau inacţiunea noastră vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii. Orice ezitare poate să însemne prelungirea conflictului din Ucraina, adâncirea ameninţării în regiunea Mării Negre, cu grave consecinţe de securitate, economice şi sociale pentru întreg continentul. De aceea, trebuie să ajutăm Ucraina acum, cu tot ce ne stă în putinţă, nu doar pentru a se apăra, ci pentru a câştiga războiul şi a-şi elibera teritoriul”, a mai spus Ciucă.

„A doua premisă ţine de relevanţa formatelor multilaterale şi a dialogului pentru rezolvarea conflictelor şi adaptarea la contextul actual. Parlamentele sunt organismele reprezentative ale democraţiilor. Acţiunea noastră la nivel parlamentar trebuie să se ridice la imperativul momentului. A treia premisă este aceea că ne aflăm la intersecţia unei multitudini de crize şi ameninţări care se potenţează reciproc, pe toate cele trei dimensiuni ale acţiunii OSCE: politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană. Războiul se poartă nu doar pe câmpul de luptă, ci şi pe terenul dezinformării, manipulării şi propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul şi radicalismul”, a adăugat Ciucă.

Totodată, președintele Senatului României a subliniat că marea bătălie a anului 2024 se dă între democraţie şi autoritarism, între apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi cei care vor să o distrugă, între un mod de viaţă care pune în centrul său libertatea, drepturile individului, toleranţa şi cei care vor să le suprime. Ciucă a precizat că „bătălia noastră nu se opreşte la anul 2024”.

„Personal, am vorbit în mai multe rânduri despre nevoia unei viziuni pe termen lung, despre un „deceniu al securităţii”, care să includă răspunsuri coerente la toate crizele prezentului şi viitorului: de la cea de securitate la pericolul extremismului şi la impactul conflictelor asupra economiilor, mediului şi oamenilor; de la declinul demografic la provocările generate de migraţie. Acestora li se adaugă incertitudinile care vin din dezvoltarea noilor tehnologii, în special a inteligenţei artificiale. Prin reprezentativitatea sa, acesta este forul cel mai îndreptăţit să ofere o asemenea viziune. Astăzi, mai mult ca oricând, OSCE joacă un rol cheie pentru consolidarea securităţii şi cooperării în Europa prin abordarea sa cuprinzătoare. România a fost şi rămâne un partener determinant şi activ pentru implementarea deplină a principiilor şi angajamentelor asumate. România şi-a propus să fie un model în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Acţiunile noastre sistematice, pe termen lung, au vizat pe de-o parte încurajarea participării politice şi civice şi incluziunea socială. Pe de altă parte, s-au concretizat în strategii complexe pentru a combate orice formă de discriminare şi pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului”, a mai precizat preşedintele Senatului.

Nicolae Ionel Ciucă a întâlnit participanții AP OSCE în Grădinile Senatului, „un loc cu o istorie dureroasă”. „Aici, regimul comunist a distrus case, biserici, monumente ale trecutului și, odată cu ele, vieți, speranțe și destine. E o dovadă vie a ceea ce se întâmplă atunci când cei aflați la conducerea unei țări nu se află în slujba oamenilor, ci își folosesc funcțiile pentru glorificare personală. Astăzi, trebuie să ne întrebăm dacă facem suficient pentru a-i sprijini pe cei care luptă chiar și în prezent împotriva autocrațiilor și să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a consolida valorile fundamentale ale civilizației noastre”, a declarat Ciucă.

La Bucureşti, membrii AP OSCE urmează să aleagă o nouă componență a conducerii organizaţiei, inclusiv noi șefi ai comisiilor generale.

În perioada 29 iunie – 3 iulie 2024, Parlamentul României găzduieşte, la Bucureşti, cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), tema reuniunii fiind „Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate”.

 

img24004878

img24004878

img24004878

img24004878

img24004878

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!