ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, în vizorul APCE

09:15 | 01.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/.Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, se vor afla, în perioada 1 – 3 iulie, într-o vizită de documentare în Republica Moldova. Aceștia vor examina evoluțiile politice recente, pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, implementarea votului prin corespondență, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, în cadrul vizitei vor fi examinate și subiecte ce țin de imixtiunea străină, progresul reformei justiției, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

La Parlament, coraportorii se vor întâlni cu șeful legislativului, Igor Grosu, cu președinta Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman și cu membrii Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

De asemenea, agenda include întrevederi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Mihail Popșoi. Coraportorii APCE mai au planificate discuții cu directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, Procurorul General, Ion Munteanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cu membri ai Comisiei de vetting pentru judecători și procurori și cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale. La fel, vor fi organizate discuții cu experții și reprezentanții societății civile despre pregătirea alegerilor și imixtiunea străină.

Ultima vizită de documentare a coraportorilor Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a avut loc în luna februarie.

img24004886

img24004886

img24004886

img24004886

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!