ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Atena a fost semnat Acordul privind recunoașterea reciprocă și conversia permiselor de conducere dintre R. Moldova și Grecia

16:15 | 02.07.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Cooperarea moldo-elenă, dar și extinderea relațiilor comerciale și economice dintre Republica Moldova și Republica Elenă au fost printre principalele subiecte discutate de către prim-ministrul Dorin Recean și omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare a Executivului.

Discuțiile s-au axat, în principal, pe cooperarea în sectorul energetic și cel al infrastructurii. „Legăturile economice și comerciale dintre Republica Moldova și Grecia sunt tot mai strânse și ne dorim să le extindem cât mai mult”, a spus premierul Dorin Recean.

Totodată, cei doi oficiali au agreat că, în următoarea perioadă, la Chișinău, va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din cele două țări. „Experiența Greciei în domeniul reformelor și a stabilității macroeconomice este utilă pentru Republica Moldova”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.  

De asemenea, în cadrul întrevederii, în prezența oficialilor, a fost semnat Acordul privind recunoașterea reciprocă și conversia permiselor de conducere dintre Republica Moldova și Grecia. Astfel, actele vor putea fi convertite fără necesitatea susținerii unui test teoretic sau practic, fiind eliminate impedimentele birocratice pentru cetățenii care locuiesc, lucrează sau călătoresc în cele două țări. 

În context, interlocutorii au mai discutat despre posibilitatea de extindere a numărului de curse avia care să unească Atena și Chișinău. 

Cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Elenă a evoluat constant în ultimii ani. În 2023, Republica Moldova a achiziționat din Grecia circa 25% din consumul său de gaze naturale. După valoarea capitalului investit, Republica Elenă se află pe locul 24 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

În 2021, o echipă a IGSU a participat la lichidarea incendiilor forestiere din Grecia. Totodată, este în plină pregătire o echipă a IGSU, în număr de 40 de pompieri cu cinci unități de tehnică, pentru misiunea de prepoziționare în Republica Elenă. Prepoziționarea echipei IGSU se va desfășura în perioada 15 iulie - 15 august curent.

img24004964

img24004964

img24004964

img24004964

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!