ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul Național „Satul European”: Locuitorii din două sate din nordul țării au acces la apă potabilă

17:35 | 02.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi, raionul Sângerei și Călugăr, raionul Fălești, au acces la apă potabilă. Infrastructura de alimentare cu apă a fost modernizată în cadrul unor proiecte incluse în Programul Național „Satul European”, care au fost implementate cu susținerea financiară a Guvernului Republicii Moldova și Executivul României, fiind investite în total circa 13 milioane de lei, transmite MOLDPRES. 

Astfel, în comuna Sângereii Noi au fost construiți aproximativ 8,7 kilometri de rețele de apeduct și două turnuri de apă, fiecare cu o capacitate de 50 de metri cubi. Ca rezultat, acces la apă au 1395 de gospodării, cu peste 5100 de locuitori, șase instituții publice și 27 de agenți economici.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 7,9 milioane de lei, dintre care circa 3,8 milioane de lei reprezintă un grant acordat de România, iar Guvernul de la Chișinău a alocat restul sumei de 4,1 milioane de lei, prin Fondul National pentru Dezvoltare Regională și Locală.

În paralel, în satul Călugăr, raionul Fălești, fiecare gospodărie se pregătește să primească apa direct în curtea casei, datorită unui proiect gestionat de administrația publică locală. Inițiativa urmează să asigure acces la apă de calitate pentru 2400 de locuitori, șapte agenți economici și șase instituții publice. În cadrul acestui proiect au fost deja construiți 3,7 kilometri de rețele de distribuție a apei potabile și instalate două castele de apă, a fost amenajat teritoriul în jurul castelelor, iar următorul pas constă în construcția unei stații de pompare a apei.

Pentru realizarea inițiativei de dezvoltare locală, Guvernul Republicii Moldova a alocat aproape 5 milioane de lei prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar Guvernul României a contribuit cu un grant în valoare de circa 743 de mii de lei. De asemenea, comunitatea locală a adăugat 371 de mii de lei. 

Prin Programul „Satul European”, ediția I, cu sprijinul financiar al Guvernului României au fost realizate 32 de proiecte de construcție și modernizare a rețelelor de apă și canalizare, îmbunătățind condițiile de viață pentru peste 65 de mii de oameni din 34 de localități ale Republicii Moldova. 

img24004970

img24004970

img24004970

img24004970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!