ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultorii vor accesa mai ușor subvențiile oferite din partea statului

12:05 | 03.07.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Guvernul propune condiții de subvenționare mai avantajoase pentru agricultori. Un set de înlesniri privind subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost aprobat de Cabinetul de miniștri, transmite MOLDPRES cu referire la comunicatul Guvernului. 

Printre principalele modificări se numără îmbunătățirea condițiilor pentru beneficiarii de subvenții în cadrul formelor de subvenționare „plăți complementare”, „plăți în avans”, „plăți post investiție” și „plăți investiții pe etape”.   

Alte reglementări includ subvenționarea sistemelor de suport pentru cultivarea legumelor și stimularea turismului rural prin dezvoltarea pensiunilor agroturistice și a turismului vitivinicol. În cazul pensiunilor agroturistice, subvenționarea va fi eligibilă pentru afaceri turistice cu o capacitate de cazare până la 40 de persoane. 

Sectorul vitivinicol va fi subvenționat cu 100 de mii de lei/ha pentru montarea sistemelor moderne de suport care vor permite mecanizarea lucrărilor de exploatare a plantaţiilor viticole şi, drept rezultat, va spori calitatea produselor vitivinicole moldoveneşti. Totodată, pentru fermierii care înfiinţează plantaţii viticole cu soiuri de struguri autohtone și de selecţie nouă se propun subvenţii majorate cu 20,0 mii lei/ha. 

De asemenea, proiectul prevede reducerea de la 48 la 40 a numărului de ore prevăzute pentru obținerea certificatului de instruire ca dovadă a deținerii competențelor în domeniul agricol de către administrator sau angajat. În același timp, de la un an la trei, se extinde termenul pentru subvenționarea post-investiție pentru bunuri, servicii sau lucrări dobândite. 

img24004997

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!