ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Fii AgriCOOLtor!” // Statul încurajează tinerii să aleagă profesii agricole printr-o nouă campanie de promovare

16:33 | 03.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a lansat campania „Fii AgriCOOLtor!” destinată absolvenților de gimnaziu, liceu, colegiu și de la ciclul I Licență. Primele spoturi din campanie au fost prezentate la evenimentul de lansare a noi linii automatizate de sortare şi ambalare, instalată la HUB-ul regional GAIA Investment din localitatea Bucovăţ, raionul Străşeni, transmite MOLDPRES.  

Spoturile au fost prezentate de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, care a precizat că astfel, Guvernul provoacă tinerii să descopere cât de COOL este să fii agricultor în secolul XXI.

Potrivit oficialului, se întreprind toate măsurile pentru ridicarea interesului pentru studii în agricultură. „În luna mai, am dat 568 de hectare de teren agricol, care cândva au fost ale Universității Agrare, în gestiunea Universității Tehnice. De asemenea, am aprobat la nivel de minister transferarea a 1.380.000 de euro, bani care vor merge pentru modernizarea sălilor de studii, crearea laboratoarelor pe teren și pentru lucrările ce urmează să fie efectuate pe aceste 568 de hectare, astfel încât în câțiva ani să devină un laborator sub cerul deschis”, a amintit Bolea.

„Noi trebuie să-i dezvoltăm din punct de vedere economic, ca ei să aibă profituri, ca ei să poată să plătească salarii comparabile cu cele din Uniunea Europeană. Or, acești agenți economici susținuți de programele noastre de menținere, în câțiva ani, vor ajunge la un nivel de profit ca să le permită să plătească salarii interesante pentru tinerii specialiști, ca să nu plece din țara noastră”, a explicat vicepremierul Vladimir Bolea, solicitat de MOLDPRES.

Campania se va desfășura în perioada 3 iulie - 31 august și are drept scop creșterea interesului pentru meseriile cu profil agricol și creșterea numărului de aplicanți la ofertele educaționale de pe acest segment.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste zece instituţii de învăţământ cu profil agrar, inclusiv Universitatea Tehnică din Moldova. Actualmente, în cadrul Facultăţii Științe Agricole, Silvice și ale Mediului de la UTM îşi fac studiile peste opt sute de studenţi şi masteranzi, iar noile posibilităţi de studiu le vor permite să însuşească cele mai relevante procedee tehnologice în practică.

 

 

 

img24005018

img24005018

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!