ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede

07:24 | 04.07.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Am aşteptat ca Consiliul Concurenţei să meargă în instanţă privind companiile petroliere şi aştept să ia act şi de alte sectoare importante, cum ar fi colectarea şi comercializarea cerealelor, comercializarea fertilizanţilor sau, de exemplu, piaţa media, care ştim cât de monopolizată şi exploatată a fost aceasta. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni televizate de miercuri seara, referindu-se la concurența neloială pe piaţa petrolieră, transmite MOLDPRES.

„Există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte un pic mai repede. Instituţia trebuie să-şi apere poziţia în instanţă şi să-şi apere rezultatul înregistrat astăzi. Trebuie să încurajăm concurenţa şi trebuie să pedepsim lipsa sau sublimarea acesteia în toate domeniile. Or, doar astfel vom avea cea mai bună calitate şi cele mai accesibile preţuri pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a opinat premierul.

Potrivit şefului Cabinetului de miniştri, Consiliul Concurenţei este o instituţie independentă "şi trebuie să judecăm în baza rezultatelor efective ale acesteia".

Consiliul Concurenței a anunțat miercuri o amendă de aproximativ 480 milioane de lei (24 milioane de euro) pentru șase companii petroliere după ce a constatat că acestea ar fi încheiat un acord anticoncurențial care viza coordonarea prețurilor pe piață.  Amenzile aplicate variază între 1,1 milioane de lei și 191 milioane de lei per companie, în funcție de cifra de afaceri a întreprinderilor.  

Investigația în acest caz a fost inițiată în anul 2021 și a vizat perioada martie 2019 - ianuarie 2021. Astfel, Consiliul Concurenței a constatat că șase companii prezente pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere ar fi încheiat un acord anticoncurențial „pentru a coordona prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat”. 

img24005021

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!