ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania oferă un grant de 15 mln de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă în regiunea centru

12:00 | 04.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Guvernul Germaniei oferă un grant de 15 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă în regiunea centru. Acordurile adiționale de acordare a grantului au fost semnate astăzi, la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR), de către ministrul Andrei Spînu și directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Ion Pânzari, transmite MOLDPRES.

Finanţarea va fi direcţionată pentru Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, prin Banca de Dezvoltare KfW.

„Apă pentru toți este una dintre prioritățile noastre la minister. Acordurile semnate astăzi ne vor ajuta să atingem acest obiectiv și să ducem la bun sfârșit realizarea Proiectului care va aduce apă în casele a circa 75 de mii de oameni din raioanele Strășeni și Călărași”, a menționat şeful MIDR Andrei Spînu.

Proiectul prevede construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași; investiții în rețeaua de apă în orașele Strășeni și Călărași; extinderea infrastructurii de aprovizionare cu apă pentru localitățile din cele două raioane; măsuri de suport pentru dezvoltarea capacităților tuturor actorilor implicați în asigurarea serviciilor de aprovizionare cu apă.

Valoarea suportului acordat de partenerii germani pentru implementarea proiectului se ridică la 40 milioane de euro, iar contribuția totală a Guvernului R. Moldova va constitui cinci milioane de euro. Până în prezent, au fost semnate toate acordurile financiare și de implementare a proiectului pentru fazele I, II și III, care constituie 25 milioane euro, grant din partea Germaniei. 

Investițiile suplimentare de 15 milioane de euro sunt destinate pentru demararea fazei III, dintre care 13,5 milioane de euro vor fi folosiți pentru infrastructură și 1,5 milioane de euro - pentru măsuri de susținere.

Proiectul este implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru și este preconizat a fi finalizat în anul 2028.

img24005042

img24005042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!