ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefa statului a discutat cu ministra Sănătății despre planul continuu de îmbunătățire a serviciilor de sănătate în toată țara

14:05 | 04.07.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Președinta Maia Sandu a avut astăzi o discuție cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, despre despre planul continuu de îmbunătățire a serviciilor de sănătate în toată țara, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șefa statului a remarcat că investițiile de circa 3 miliarde de lei în spitalele din țară, renovarea sau reparația capitală a peste 60 de secții de diferit profil, a nouă maternități, a 11 secții de terapie intensivă, dotarea cu echipamente importante, printre care zeci de tomografe computerizate, și repartizarea a 120 de ambulanțe își fac simțit efectul - acum medicii noștri pot salva mai multe vieți.

„Un subiect important pentru oamenii cu care vorbesc când merg în sate sunt medicamentele compensate, mai ieftine. Am constatat că uneori cetățenii nu cunosc despre faptul că, pentru prima dată, o serie de medicamente au devenit gratuite, iar altele sunt compensate în proporție de până la 80%. Am convenit cu doamna ministră să comunicăm mai mult la acest subiect”, a precizat președinta Maia Sandu. În acest sens, șefa statului i-a îndemnat pe toți cetățenii să ceară de la medicii de familie lista de medicamente compensate și a venit cu o rugăminte către medici, să informeze cât mai clar oamenii despre faptul că statul plătește o parte din costurile medicamentelor. 

De asemenea, președintele a menționat că oamenii trebuie să cunoască despre E-Rețeta care permite pacienților cronici să ia medicamentele compensate și dispozitivele medicale necesare fără să stea în rânduri la medic și să piardă timp. Este nevoie să anunțe personalul medical că au nevoie de o rețetă nouă.

„Mi-am exprimat încrederea că programul „Farmacie în satul tău” va fi accelerat, așa încât locuitorii să aibă acces la medicamente fără a fi nevoiți să facă drumuri lungi. Deja au fost deschise 16 farmacii și altele 20 au primit licență, în total urmând să fie create farmacii în 150 de sate care nu au avut niciodată farmacie”, a mai punctat Maia Sandu. 

img24005055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!