ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADUCEM EUROPA ACASĂ // Regiunea Cahul din sudul R. Moldova devine mai dezvoltată în urma unui parteneriat dintre Suedia şi UE

07:46 | 05.07.2024 Categorie: Regiuni

Suedia și  Inotek - EU Innovation Centre Cahul au încheiat un parteneriat strategic pentru dezvoltarea regiunii de sud

La data de 1 iulie,  Suedia și Fundația Inotek din municipiul Cahul au semnat un acord de grant în valoare de 15,5 milioane coroane suedeze (1,3 milioane euro), destinat finanțării activităților de dezvoltare a regiunii de sud a Republicii Moldova prin intermediul hubului Inotek – EU Innovation Centre Cahul. Proiectul, intitulat „Inotek4Cahul”, se va desfășura pe parcursul unei perioade de trei ani.

„Suntem mândri să semnăm acest acord de grant de 15,5 milioane coroane suedeze cu Fundația Inotek, marcând un pas semnificativ spre promovarea economiei digitale și a inovației în sudul Moldovei. Acest parteneriat nu doar că se aliniază cu prioritățile strategice ale Moldovei în domeniul transformării digitale și educației, dar și consolidează angajamentul nostru față de dezvoltarea economică incluzivă și integrarea europeană. Împreună, vom construi un viitor mai luminos și inovator pentru regiune”, a declarat Excelența Sa, Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

Proiectul „Inotek4Cahul” își propune să contribuie la dezvoltarea regiunii de sud prin sporirea accesului populației la educația STEM, creșterea interesului pentru carierele în IT, oferirea de oportunități de învățare și finanțare pentru antreprenori, organizarea de evenimente de calitate pentru comunitate și promovarea unei culturi antreprenoriale în rândul locuitorilor regiunii.

Nicolae Mocanu, administrator al fundației Inotek: Prin semnarea acestui acord de grant cu Suedia, Inotek își propune să dezvolte și să susțină inițiative în domeniul educației și antreprenoriatului. Acest parteneriat strategic are rolul de a sprijini dezvoltarea Inotek - EU Innovation Centre Cahul, promovând astfel inovarea, sustenabilitatea, progresul și dezvoltarea durabilă în regiunea Cahul.

Programe educaționale inovatoare pentru dezvoltarea competențelor digitale ale locuitorilor regiunii și reducerea diferențelor de gen

Prin acțiunile și inițiativele planificate, proiectul „Inotek4Cahul” va contribui semnificativ la stimularea creșterii economice și inovării în regiune. Abilitarea grupurilor țintă din regiunea de sud cu competențe digitale esențiale și crearea unui mediu educațional inovator sunt priorități majore stabilite în cadrul proiectului.

Prin programe educaționale și acțiuni țintite, proiectul va contribui la echiparea copiilor cu competențe STEM, punând bazele succesului în era digitală. Profesorii vor beneficia de instrumentele și instruirea adecvată pentru a-și îmbunătăți competențele în predarea disciplinelor IT, creând un mediu de învățare mai eficient.

De asemenea, se va pune accent pe reducerea diferențelor de gen prin abilitarea fetelor și femeilor să participe plenar la economia digitală. Adulții, de asemenea, vor beneficia de programe de formare ale competențelor digitale, care le vor asigura abilități avansate în utilizarea diverselor softuri și instrumente digitale.

Soluții digitale pentru antreprenori: îmbunătățirea eficienței modelelor de afaceri și accesul la noi oportunități

Promovarea transformării digitale pentru creșterea competitivității și asigurarea sustenabilității pe termen lung a afacerilor reprezintă una din direcțiile prioritare de acțiune ale „Inotek4Cahul”. În cadrul proiectului, antreprenorii din regiunea sud vor putea valorifica asistență și îndrumare în integrarea soluțiilor digitale în afacerile lor, permițându-le să-și îmbunătățească eficiența, să acceseze noi piețe și să descopere oportunități de creștere.

Integrarea tehnologiilor digitale în strategiile de afaceri le va deschide noi oportunități de piață și va stimula inovația prin crearea de produse și servicii noi, adaptate cerințelor actuale ale consumatorilor. Mai mult decât atât, eforturile de transformare digitală vor contribui la construirea unei prezențe online puternice, consolidând reputația și influența brandului în mediul digital globalizat de astăzi.

În paralel, tinerii talentați vor putea explora și profita de sprijin în dezvoltarea abilităților necesare, vor avea acces la conexiuni relevante și la expertiză în lansarea și gestionarea afacerilor în sectorul tehnologic. Aceste inițiative vor contribui semnificativ la consolidarea peisajului antreprenorial și la promovarea inovației în regiune.

Consolidarea capacităților echipei Inotek pentru gestionarea eficientă a hubului Inotek - EU Innovation Centre Cahul

Proiectul „Inotek4Cahul” va exercita un rol crucial în consolidarea capacităților echipei pentru gestionarea eficientă a hubului Inotek - EU Innovation Centre Cahul. Prin inițiativele sale, proiectul va sprijini și va amplifica semnificativ rolul și impactul acestuia în dezvoltarea regiunii de sud. Echipa dedicată va beneficia de programe avansate de formare și dezvoltare profesională, asigurând o gestionare competentă și orientată spre rezultate a activității centrului. Implementarea unor programe eficiente va stimula inovarea și va crea o platformă robustă pentru colaborare și schimb de cunoștințe între diverse sectoare. De asemenea, proiectul va pune accent pe optimizarea mecanismelor de operare, garantând funcționarea impecabilă a centrului și facilitând accesul comunității locale la resursele și oportunitățile oferite de Inotek - EU Innovation Centre Cahul.

Inotek – un pilon important în transformarea regiunii de sud a Moldovei

Inotek a fost creat cu suportul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, finanțat de Uniunea Europeană și Suedia și implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Inotek este o organizație necomercială, fondată de Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul în decembrie 2024.

Inotek își propune să catalizeze dezvoltarea și progresul în regiunea Sud a Republicii Moldova prin valorificarea și consolidarea potențialului economiei digitale, sporirea competitivității mediului de afaceri și a celui de investiții regional, precum și prin facilitarea parteneriatelor pentru inovare și antreprenoriat între sectoarele privat, public și instituțiile de învățământ. Prin prioritizarea educației STEM și sprijinirea antreprenoriatului, Inotek își propune să transforme regiunea într-un centru tehnologic de referință, contribuind la dezvoltarea economică și socială durabilă a țării.

Peste 3000 de persoane din regiune, dintre care 51% fete și femei, au beneficiat de cele 55 de inițiative realizate sub umbrela Inotek în primul an de activitate, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, profitând de oportunități importante de învățare, dezvoltare personală, orientare în carieră, dezvoltare a afacerii, schimb de experiență și stabilire de conexiuni valoroase.

De asemenea, 400 de copii, tineri și adulți din regiune și-au dezvoltat abilitățile digitale sau au obținut competențe specifice pentru noi direcții de carieră în cadrul celor 10 programe educaționale și de instruire realizate de Inotek. 1000 de tineri au participat în cadrul diverselor inițiative și evenimente de orientare în cariera IT, organizate de Inotek în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Inotek pune un accent deosebit pe crearea unei rețele solide care încurajează schimbul de idei, parteneriatele strategice și mentoratul. Centrul a reușit să creeze și să consolideze o comunitate de 1000 de membri activi, din care 51% sunt fete și femei și să organizeze cu succes 45 de evenimente de comunitate și antreprenoriale. Cele 15 parteneriate strategice încheiate de Inotek au servit drept bază pentru sinergizarea eforturilor și amplificarea colaborării cu autoritățile publice locale, sectorul privat, mediul asociativ și alte entități importante care susțin dezvoltarea regiunii.

Cor. Lilia Grubîi

 

img24005066

img24005066

img24005066

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!