ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

09:22 | 06.07.2024 Categorie: Comunicate

Continuarea dialogului constructiv între Serviciul Vamal și Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM)

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă a avut o întrevedere de lucru cu șeful EUBAM în Republica Moldova, Slawomir Pichor, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte de actualitate privind cooperarea bilaterală, activitățile implementate cu asistența Misiunii, precum și ulterioarele perspective de dezvoltare a parteneriatului în contextul situației regionale.

Viorel Doagă a mulțumit Misiunii EUBAM pentru sprijinul consecvent acordat pe parcursul întregii perioade de colaborare, acordat sub formă de asistență tehnică și operațională pentru consolidarea capacităților instituționale ale sistemului vamal național.

În cadrul dialogului, părțile au realizat un schimb de opinii cu privire la situația actuală de la frontiera moldo-ucraineană, în contextul măsurilor de securizare a frontierelor și de fluidizare a traficului marfar transfrontalier.

Conducerea Serviciului Vamal a menționat despre lansarea, la 1 iulie curent, a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) la nivel național, precum și mersul implementării conceptului de programare a rândurilor electronice la frontieră, proiecte implementate cu sprijinul financiar al UE și SUA.

La rândul său, șeful EUBAM, Slawomir Pichor a reiterat deschiderea pentru continuarea cooperării bilaterale în implementarea activităților comune axate pe sporirea capacităților de control vamal, exprimând  importanța dezvoltării cooperării transfrontaliere pentru gestionarea eficientă a fluxurilor comerciale și asigurarea securității la frontiere.

Cu prilejul întrevederii, Serviciul Vamal a recepționat din partea Misiunii EUBAM un lot de echipamente ce includ servere, echipamente de rețea, surse de alimentare, imprimante și tablete care vor contribui la o gestionarea mai eficientă a operațiunilor vamale și vor facilita activitatea funcționarilor vamali.

Serviciul Vamal și Misiunea EUBAM au reafirmat angajamentul de a continua dialogul constructiv în vederea implementării măsurilor comune pentru fluidizarea fluxurilor comerciale, asigurând securitatea transfrontalieră și regională.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!