ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

15 primării din sudul ţării aduc UE acasă: deșeurile vor fi colectate în conformitate cu standardele de protecție a mediului

10:14 | 08.07.2024 Categorie: Regiuni

Cooperare pentru eficiență în prestarea serviciilor publice la nivel local –  „Servcom Sud”

Un nou operator regional a fost instituit în această vară în sudul Republicii Moldova pentru organizarea în comun a serviciilor publice de gestionare a deșeurilor, domeniului public și spațiilor verzi.

„Servcom Sud” va presta servicii pentru 15 comunități învecinate din raionul Cahul, cu o populație totală de peste 18.000 de persoane. Astfel, deșeurile vor fi colectate în containere și evacuate cu tehnică specializată și depozitate în conformitate cu standardele de protecție a mediului, ceea ce va avea beneficii pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu. Totodată, compania va întreține drumurile și zonele adiacente instituțiilor publice.

Primăriile ajutate de UE să introducă servicii comunitare moderne

Operatorul regional a fost creat cu susținerea programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu contribuția celor nouă primării-partenere care administrează 15 localități. Ca prim pas, a fost înființat un Consiliu Intercomunitar, care a beneficiat de asistență juridică pentru instituționalizarea cooperării intercomunitare. Hotărârea a fost apoi aprobată de consiliile locale ale comunităților-membre.

Ulterior, cu susținerea UE și PNUD, furnizorul de servicii nou creat a beneficiat de asistență pentru consolidarea capacității sale instituționale și operaționale, în valoare de peste 520.000 de euro.

Nicolae Beju, primarul localității Zârnești: Acest proiect are un impact pozitiv asupra stării mediului ambiant și sănătății populației din localitățile implicate, asupra condițiilor de trai ale oamenilor, dar și condițiilor de activitate a agenților economici din regiune.

Elena Enachi, primarul satului Baurci-Moldoveni: Oamenii din localitățile noastre vor beneficia de o schimbare în bine a aspectului comunității. Noi ne bucurăm și sperăm că această formă de cooperare va deveni o experiență care poate fi preluată și de alte localități din țară, un model de bune practici în conștientizarea necesității protecției mediului la nivel local, regional şi global.

O hală auto şi echipamente pentru prestarea serviciilor publice

Cu susținerea UE și PNUD a fost construită o hală auto, a fost amenajat teritoriul operatorului regional. Totodată, au fost procurate 11 echipamente pentru prestarea serviciilor publice de gestionare a domeniului public: buldoexcavator, mini excavator, autogreider, tractor, remorcă, tocător de crengi, tocător lateral pentru resturi vegetale, încărcător frontal și trei mini tractoare de cosit iarba.

Utilajele achiziționate vor fi folosite pentru a oferi diverse tipuri de servicii cetățenilor, cum ar fi nivelarea, curățirea, reprofilarea și deszăpezirea drumurilor, curățirea și săparea șanțurilor de scurgere și săpăturile în zone greu accesibile cu miniexcavatorul. De asemenea, vor fi utilizate pentru evacuarea deșeurilor, cosirea ierbii în parcuri, scuaruri și zone adiacente instituțiilor publice, precum și tocarea și distribuirea crengilor uscate rezultate din parcuri și tăierile autorizate către persoanele vulnerabile.

Totodată, operatorul regional va presta servicii contra cost agenților economici din localitățile partenere, la un tarif preferențial. Aceasta va contribui la dezvoltarea economică locală și a infrastructurii locale.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Cor. Lilia Grubîi

 

 

img24005140

img24005140

img24005140

img24005140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!