ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IGSU instalează corturile de reabilitare în perioada caniculară

14:51 | 08.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va instala, începând de astăzi, corturi de reabilitare în perioada caniculară în toate raioanele țării. Decizia a fost luată, după ce în debutul ședinței de Guvern premierul Dorin Recean a solicitat azi IGSU să organizeze puncte anticaniculă unde cetățenii vor putea beneficia de ajutor în contextul temperaturilor înalte, informează MOLDPRES.

Potrivit IGSU, punctele de reabilitare urmează a fi amenajate în toate raioanele țării, inclusiv: Căușeni, Bălți, Hâncești, Orhei, Cimișlia, Leova, Soroca, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău.

Scopul amenajării unor astfel de puncte este de a proteja populația de efectele nocive ale caniculei, în special în orele amiezii. Corturile urmează să activeze în zilele de lucru în intervalul orelor 09:00 – 18:00. Aici, oamenii pot bea apă și se pot proteja de căldură și razele solare.

De asemenea, IGSU îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe regulile de siguranță personală prescrise de autorități. „Persoanele în etate, cei cu boli cronice cardiace și respiratorii, precum și femeile însărcinate sunt cele mai expuse riscului în perioada caniculară. Astfel, cetățenii sunt rugați să evite deplasările și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui în special în orele amiezii. Dacă ieșirea din casă este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise”, a precizat IGSU.

La fel, se recomandă consumul lichidelor, 2-4 litri pe zi. Eforturile fizice, antrenamente intense, precum și alte activități în exterior, care necesită un consum mare de energie trebuie să fie reduse.

„Părinții sunt îndemnați să nu lase copiii nesupravegheați, în deosebi în perioada caniculară, când temperaturile pot crește la nivele periculoase în interiorul mașinilor, iar riscul de deshidratare și de șoc termic este extrem de mare. Prin urmare, este vital să nu lăsăm niciodată minorii de unii singuri în vehicule și încăperi neaerisite și supraîncălzite, chiar și pentru perioade scurte de timp”, a subliniat IGSU.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat Cod Galben de caniculă valabil până pe 12 iulie, pe întreg teritoriul țării. Astfel, în următoarele zile, temperatura maximă a aerului va atinge valori de până la 36 grade și mai mult.

img24005162

img24005162

img24005162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!