ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Săptămâna începe cu avertizări meteorologice de caniculă şi pericol de incendiu

16:26 | 08.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat Cod galben de pericol de incendiu, valabil pe întreg teritoriul ţării, în perioada 8-15 iulie, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în intervalul de referinţă, în ţară se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. De asemenea, în condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții.

Solicitată de agenție, Liliana Puşcaşu, ofițer de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a subliniat că, în contextul emiterii avertizării, populaţia este îndemnată să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi ale depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când acestea sunt situate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu.

„Trebuie să fie atenți și cei care aleg să meargă la picnic. Să fie prudenți la utilizarea focului deschis şi să nu arunce la întâmplare ţigările aprinse, pentru a nu provoca un eventual incendiu. Înainte de a pleca, să se asigure că rugurile sunt stinse cu apă şi acoperite cu pământ”, a menționat Liliana Pușcașu.

De asemenea, până la 12 iulie, în ţară este valabil şi Codul galben de caniculă. În intervalul menționat, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C și mai mult.

„Vremea toridă poate cauza afecțiuni grave ale sănătății. Medicii recomandă în această perioadă să nu vă expuneți la soare în orele amiezii, să consumați cât mai multe lichide în special apă plată. Evitați consumul de băuturi alcoolice și cafele. Alimentația trebuie să fie preponderent din fructe și legume”, indică recomandările specialiștilor pe timp de caniculă.

img24005167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!