ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

19:28 | 08.07.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe agenda europeană a Republicii Moldova au fost discutate astăzi la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

Șeful Executivului și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată țării noastre de Uniunea Europeană în domeniile cheie, menționând că expertiza și sprijinul UE sunt esențiale la etapa în care Republica Moldova își aliniază legislația națională și se pregătește pentru următorii pași în parcursul său european. Potrivit premierului, o prioritate pentru Executiv rămâne construirea unui sistem de sănătate conform standardelor europene, care să răspundă necesităților cetățenilor și să ofere servicii de calitate la prețuri echitabile.

În acest sens, oficialii au accentuat importanța sporirii sprijinului UE în cadrul instrumentelor de cooperare, continuarea renovării infrastructurii de sănătate, dotarea instituțiilor medicale, precum și transformarea digitală a sistemului. De asemenea, părțile s-au referit la asistența medicală transfrontalieră și suplimentarea eforturilor pentru menținerea și dezvoltarea resurselor umane în sistemul de sănătate.

Mâine, comisara Stella Kyriakides și ministra Sănătății Ala Nemerenco vor semna asocierea Republicii Moldova la Acordul de achiziție publică comună al UE pentru contramăsurile medicale. Creat în 2014, mecanismul de achiziție publică comună al UE permite țărilor participante să achiziționeze împreună contramăsuri medicale, asigurând în același timp acces și preț echitabil, precum și îmbunătățirea securității aprovizionării și a pregătirii pentru amenințările grave la adresa sănătății. În prezent, la acest mecanism participă 37 de țări.

img24005174

img24005174

img24005174

img24005174

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!