ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția de Mediu: La Chişinău şi Bălţi s-au înregistrat acumulări de poluanţi în aer

16:41 | 09.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 9 iul. /MOLDPRES/. Agenția de Mediu, instituția responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului atmosferic, a anunţat astăzi că, în ultimele 24 de ore, caracterul stabil al vremii, valorile înalte ale temperaturii aerului, influența sectorului cald, vântul slab, radiația solară intensă, prezența stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea poluanților în aer, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, pentru moment, concentrația maximă a depășit norma sanitară: în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1-1,4 ori; în mun. Bălți pentru dioxid de azot – de 1,2 ori. De asemenea, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:  în mun. Chișinău pentru dioxid de azot– de 1,4 ori, monoxid de azot – de 1,2 ori, aldehidă formică – de 5,0 ori; în mun. Bălți pentru suspensii solide – de 1,2 ori, dioxid de azot – de 1,7 ori, aldehidă formică – de 1,2 ori.

„În intervalul 9-10 iulie, se va menține vreme cu caracter stabil. Lipsa precipitațiilor, influența sectorului cald, vântul îndeosebi slab, valorile înalte ale temperaturii aerului, formarea stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții vor contribui la acumularea poluanților în aer”, indică Agenţia de Mediu.

Şi transportul rutier rămâne una dintre principalele surse de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează semnificativ aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament.
 

img24005207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!