ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Module pentru încărcarea automobililor electrice, asamblate de o companie din Republica Moldova

09:07 | 10.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. O întreprindere din Republica Moldova asamblează la Strășeni module pentru încărcarea automobililor și a autobuzelor electrice. Aflat în vizită la companie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a afirmat că dezvoltarea infrastructurii necesare de încărcare a vehiculelor electrice va fi o motivație în plus pentru șoferi să treacă la un automobil eco, transmite MOLDPRES.

Compania asamblează anual până la patru mii de module de alimentare electrice de putere, toate acestea fiind exportate în țările Uniunii Europene și în Marea Britanie.  

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că electrificarea transportului, atât individual, cât și a transportului public, va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la combaterea schimbărilor climatice. „Combustibilii auto reprezintă aproximativ o treime din balanța energetică a Republicii Moldova, iar electrificarea transportului este o prioritate pentru Ministerul Energiei. Nu mai puțin important este faptul că Moldova exportă produse cu HiTech, astfel fiind create locuri de muncă și valoare adăugată”, a subliniat ministrul Energiei.  

Managerul de operațiuni al companiei, Iulian Sîrbu, a declarat că întreprinderea are circa 40 de angajați, instruiți la locul de muncă, ce lucrează la patru stații de lucru. Modulele de alimentare electrice permit încărcarea concomitentă a două autovehicule. „În cazul automobilelor acestea se încarcă timp de 15 minute, iar un autobuz are nevoie de 60 de minute”, a menționat Iulian Sîrbu.

Totodată, secretara de Stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, le-a vorbit reprezentanților companiei de proiectul de lege Sandbox, care oferă un cadru legal flexibil pentru cercetare și dezvoltare, contribuind la optimizarea stocării și distribuției energiei electrice, precum și la promovarea energiei regenerabile în Republica Moldova. „Este vorba de un regim de reglementare special, care permite întreprinderilor să experimenteze noi produse, servicii și modele de afaceri inovatoare care nu pot funcționa în cadrul de reglementare existent în prezent, rămânând în același timp sub supravegherea unui organism de reglementare și păstrând focusul asupra protecției consumatorilor”, a menționat Cristina Pereteatcu.

Întreprinderea de la Strășeni a fost creată în anul 2014 de o companie olandeză.

img24005217

img24005217

img24005217

img24005217

img24005217

img24005217

img24005217

img24005217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!