ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În octombrie, Republica Moldova va deveni capitala europeană a turismului vitivinicol

09:03 | 10.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova devine capitala europeană a turismului vitivinicol, găzduind în perioada 17-19 octombrie Adunarea Generală a „ITER VITIS – Les Chemins de la vigne” – ruta oenoturistică europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din țările membre, susținută de Federația Europeană ITER VITIS și certificată conform standardelor Consiliului Europei din 2009. Anunțul a fost făcut la cea de-a cincea ediție a ANTRIM  Incoming Tourism Forum 2024, organizată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), transmite MOLDPRES.

La evenimentul din toamnă vor participa reprezentanții celor 22 de state membre ale Federației „ITER VITIS”, precum și reprezentanți ai Consiliului Europei, instituție care contribuie și participă la protejarea patrimoniului natural și a diversității culturale paneuropene.

„Găzduirea Adunării Generale a ITER VITIS în Moldova, un eveniment de importanță majoră, este un motiv de mândrie și reprezintă suma eforturilor depuse, activităților întreprinse și angajamentelor asumate pentru promovarea culturii și turismului vitivinicol. Atragerea unor astfel de manifestări contribuie semnificativ la creșterea vizibilității și interesului pentru Moldova în rândul țărilor membre ITER VITIS, iar acest succes evidențiază, de asemenea, potențialul nostru de integrare europeană și dorința de a ne alinia la standardele internaționale. Parteneriatul și colaborarea cu organizații internaționale rămân esențiale pentru dezvoltarea și promovarea valorilor noastre culturale. Ministerul Culturii va continua să investească în inițiative care aduc beneficii economice și sociale pe termen lung. Adunarea Generală ITER VITIS reprezintă un pas important în consolidarea imaginii Republicii Moldova ca destinație turistică și culturală de importanță globală”, estimează Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.

ANTRIM, ca asociație membră a ITER VITIS, susține turismul vitivinicol și poziționarea Republicii Moldova în rândul țărilor vinicole consacrate. „De aceea, „Drumul Vinului Moldovei” a devenit primul itinerariu turistic din țară certificat ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei, iar distincția este o confirmarea a eforturilor de promovare a unui turism cultural și sustenabil. Aceste succese nu ar fi fost posibile fără suportul USAID, care în ultimul deceniu, a susținut transformarea și revigorarea industriei turismului din Moldova”, susţine Elena Stepanov, director executiv la Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern.

Potrivit sursei citate, ANTRIM a beneficiat de expertiză, resurse și finanțare, care au fost esențiale pentru crearea unor programe de dezvoltare ce au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii turistice, la creșterea calității serviciilor oferite și care, totodată, au adus beneficii economice semnificative pentru comunitățile locale. „Grație acestor eforturi, Republica Moldova a reușit să devină o destinație turistică competitivă pe scena internațională și să-și cristalizeze o ofertă turistică ce oferă experiențe autentice și durabile”, spune Elena Stepanov.

În cei 10 ani de activitate, Asociația Națională pentru Turism Intern și Receptor a implementat și promovat cele mai bune practici în domeniul turismului viticol. În acest sens, au fost sprijinite inițiative care protejează și promovează tradiția milenară a viței-de-vie și a vinului, precum și peisajul turistic legat de acestea. De asemenea, accentul a fost pus pe inovație și pe promovarea durabilității și a ofertei gastronomice fabuloase păstrată și transmisă din generație în generație.

Începând cu anul 2020, Ruta Drumul Vinului Moldovei a devenit parte a rețelei ITER VITIS, oferind experiențe vitivinicole autentice și itinerarii de enoturism care încurajează turiștii să descopere elementele prețioase ale vechii culturi europene a vinului, dar și revigorarea vibrantă a tradițiilor vitivinicole, susținute de o nouă generație de vinificatori.

Rutele Culturale ale Consiliului Europei cuprind peste 30 de itinerare certificate sub auspiciile forului internațional și au scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa și consacrarea valorilor globale, precum: drepturile omului, diversitatea interculturală, dialogul intercultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului.

img24005218

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!