ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenda de reforme economice, analizată de vicepremierul Dumitru Alaiba cu delegația FMI

09:32 | 10.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Agenda de reforme a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, care are rolul de a impulsiona dezvoltarea economică a țării, a fost analizată marți de vicepremierul Dumitru Alaiba cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Mark Horton, director adjunct al Departamentului European al FMI, transmite MOLDPRES. 

„Avem nevoie de o industrie puternică pentru a avea o economie pe măsură. Prin Programul Național de Dezvoltare Industrială 2024-2028 ne-am setat niște obiective concrete: creșterea contribuției industriei prelucrătoare la PIB până la 11,5%, majorarea volumului producției industriale exportate cu 25% și creșterea forței de muncă din sectorul industrial cu 15%. În același timp, lucrăm intens pentru a atrage cât mai mulți investitori străini. Chiar avem ce oferi", a menționat Dumitru Alaiba.

Oficialii au mai discutat și despre Programul Național de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor, un document foarte important pe segmentul de investiții.

„FMI este un partener strategic, care sprijină țara noastră în eforturile de a construi o economie cu adevărat europeană”, a conchis Dumitru Alaiba.

În această săptămână, Chișinăul devine centrul financiar internațional. Circa 100 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările-membre ale Constituenței Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale se vor reuni la Chișinău în perioada 10-12 iulie 2024. 

La sfârșitul lunii iunie, Consiliul de directori executivi al FMI a decis debursarea imediată pentru Republica Moldova a unei sume în valoare de 175,2 milioane de dolari SUA. Banii vor fi folosiți pentru a sprijini financiar bugetul țării.

img24005220

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!