ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Punctul de trecere a frontierei Leușeni va fi modernizat

12:15 | 10.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate cu suportul Băncii Mondiale. Membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au examinat astăzi proiectele de ratificare a unor acorduri de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), comunică MOLDPRES.

Respectiv, BIRD va acorda țării noastre un împrumut în valoare de 92,4 milioane de euro, iar AID va oferi finanțare rambursabilă de 5,6 milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri regionale.

De asemenea, mijloacele financiare vor fi acordate pentru facilitarea comerțului. Mai exact, Punctul de frontieră Leușeni va fi modernizat, la fel ca și drumul de acces. Va fi renovat și Punctul de frontieră Giurgiulești, unde va fi implementat un sistem electronic de așteptare, vor fi instalate echipamente de scanare și de software și va fi majorat numărul de locuri de parcare sau de așteptare existente în localitate. Mai este planificată și construcția Punctului de frontieră Ungheni. Proiectul prevede inclusiv un drum de acces care să facă legătura cu rețeaua de drumuri naționale, procesarea vamală, facilități de cântărire și un terminal pentru camioane.

Potrivit documentului de evaluare a Proiectului „Conectivitatea rurală în Moldova”, costul total al acestuia este de 190 de milioane de dolari, dintre care 55,6% vor fi acordați împrumut, 10,8 % – grant, iar contribuția Guvernului va fi de 33,6 %. Perioada de implementare a Proiectului este de cinci ani.

img24005236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!