ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE oferă 9,5 milioane de euro pentru sporirea eficienței energetice în sectorul rezidențial din Republica Moldova

14:43 | 10.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Proprietarii de locuințe din Republica Moldova vor putea să își reducă semnificativ facturile la energie. Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat astăzi o declarație de intenție pentru instituirea unui program de reducere a costurilor de renovare a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale din Republica Moldova. Astfel, Uniunea Europeană va contribui cu 9,5 milioane de euro sub formă de granturi în sprijinul liniilor de credit acordate în cadrul Fondului BERD de Finanțare a Economiei Verzi în Sectorul Rezidențial (Residential GEFF), transmite MOLDPRES.

Această inițiativă comună urmărește să stimuleze proprietarii de apartamente și case din Moldova să întreprindă lucrări de renovare a eficienței energetice pentru a-și reduce facturile la energie și a consolida securitatea energetică pe termen lung a Republicii Moldova. Acest program comun completează Fondul guvernamental de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova, dedicat în mod special familiilor vulnerabile.

Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că prin acest nou program, ambiția UE este de a contribui la reducerea semnificativă a costurilor de renovare a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale din Republica Moldova. „Datorită contribuției nerambursabile de 9,5 milioane euro a UE, care sprijină liniile de credit ale BERD, proprietarii de locuințe din Moldova vor putea să-și reducă semnificativ facturile la energie. Acest sprijin semnificativ din partea UE completează finanțarea deja acordată în sprijinul renovării eficienței energetice pentru clădirile publice și al programului guvernamental de eficiență energetică a locuințelor pentru cele mai vulnerabile gospodării”, a afirmat la Chișinău Olivér Várhelyi.

Șefa Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, a spus că băncile participante în cadrul programului vor oferi împrumuturi gospodăriilor pentru investiții în măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică, pompe de căldură, panouri solare etc. După implementarea cu succes a acestor măsuri, cu sprijinul Uniunii Europene, beneficiarii împrumuturilor vor fi eligibili pentru o rambursare în numerar, a spus oficialul.

Uniunea Europeană a oferit deja un sprijin semnificativ în sectorul eficienței energetice și al rezilienței energetice a Republicii Moldova. În timpul vizitei sale oficiale în Republica Moldova, Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, însoțit de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vizitat un bloc de apartamente din Chișinău, unde, cu sprijinul financiar al UE prin intermediul MREEF, a fost instalat un punct termic individual (PTI) și sistemul vertical sovietic de distribuție a energiei termice a fost transformat într-unul orizontal, cu contoare de căldură la fiecare apartament. Datorită acestor schimbări, agentul termic este încălzit în mod centralizat și distribuit uniform în toate apartamentele pentru încălzire, permițând reglarea individuală a căldurii și contorizarea în fiecare apartament. În plus, PTI asigură prepararea apei calde menajere. Trecerea la sistemul de distribuție pe orizontală aduce beneficii precum economii de energie, facturi mai mici și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„După modernizarea sistemului de încălzire, administrația blocului de locuințe a depus cererea de finanțare MREEF pentru izolare termică. Acest lucru va reduce facturile locatarilor cu până la 30%. Republica Moldova este de două ori mai energofagă decât Uniunea Europeană, iar jumătate din energie este consumată în clădiri. O mare parte din această energie este pur și simplu irosită din cauza lipsei măsurilor de eficiență energetică. Prin Fondul pentru eficiență energetică rezidențială vom investi în consumul rațional de energie și în facturi mai mici pentru cetățenii noștri”, a declarat Ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Sistemul de distribuție orizontală poate fi aplicat în peste 80% din blocurile multi-etajate din țară conectate la sistemul centralizat de încălzire. Peste 70% din blocurile multi-etajate din Chișinău au o performanță energetică scăzută. În blocurile de locuințe din Chișinău și Bălți, unde a fost instalat un sistem de distribuție pe orizontală, locatarii au înregistrat economii medii la facturi de până la 22% în Chișinău și de peste 40% în Bălți.

UE este cel mai mare furnizor de asistență financiară pentru Moldova. Începând cu 2021, 2,2 miliarde de euro au fost mobilizate pentru Moldova, printre altele, prin asistență macro-financiară, sprijin bugetar, asistență bilaterală prin programele de acțiune anuale, ajutor umanitar, sprijin pentru răspunsul la crize, precum și proiecte cu instituții financiare internaționale garantate de UE. Se preconizează că 157,5 milioane euro vor fi debursate în 2024 pentru sprijin bugetar (35 milioane euro) și asistență macro-financiară (122,5 milioane euro). 

img24005252

img24005252

img24005252

img24005252

img24005252

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!