ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La stația feroviară Berești din Ungheni va fi construit primul complex logistic multimodal din Moldova

15:06 | 10.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Primul complex logistic multimodal din Moldova va fi construit la stația feroviară Berești din Ungheni pe un teren de aproximativ 18 hectare. Acesta va facilita accesul Republicii Moldova la coridoarele de transport internaționale, contribuind astfel la integrarea țării noastră în rețeaua globală de transport și logistică. Autoritățile examinează trei opțiuni de amplasare și configurare a noului complex, fiind desfășurat și un studiu de fezabilitate în acest sens, transmite MOLDPRES. 

Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurând astfel o operare eficientă și rapidă.

Proiectul va permite operarea a aproximativ 200.000 de camioane anual, echivalentul a 4 milioane de tone de mărfuri. Această capacitate de operare este crucială pentru a răspunde cererii în creștere și pentru a asigura un flux continuu de mărfuri. 

Obiectivul principal al proiectului este transformarea terminalului Berești într-un nod logistic regional. Compania internațională implicată în proiect va continua elaborarea studiului de fezabilitate, detaliind valoarea investițiilor necesare și modelul de funcționare și gestionare a complexului.

MDED a comunicat că dezvoltarea acestui proiect este esențială întrucât Moldova nu dispune de o rețea logistică modernă și complexă integrată în lanțul economic al țării. „De aceea există necesitatea majoră a dezvoltării Complexului Logistic Multimodal Berești, care are potențial de a transforma Moldova într-un hub regional de transport și logistică, care va stimula creșterea economică și va facilita comerțul internațional”, a conchis sursa citată.

Mai mult, prin acest proiect, Republica Moldova va putea atrage investiții străine și va crește competitivitatea pe piețele internaționale, consolidând astfel poziția sa strategică în regiune.

img24005259

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!