ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind votul prin corespondență

17:40 | 10.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională (CC) a declarat astăzi inadmisibile sesizările pentru controlul constituționalității Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, informează MOLDPRES.

Sesizarea a fost depusă de un grup de deputați: Vasile Bolea, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, Vladimir Voronin, Vlad Batrîncea.

Astfel, Curtea a constatat că „prin instituirea procedurii dreptului de a vota prin corespondență nu are loc o restrângere a exercițiului dreptului la vot, ci, din contra, o suplimentare prin diversificarea metodelor de votare”.

„Referitor la criticile privind nerespectarea procedurii legislative, Curtea observă că autorii sesizărilor nu au motivat caracterul contradictoriu al dispozițiilor legale cu prevederile constituționale. Prin urmare, Curtea constată că sesizările sunt inadmisibile și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond”, se specifică în document.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Republica Moldova va implementa votul prin corespondență în această toamnă. Aleșii poporului au adoptat în aprilie curent un proiect de lege în acest sens. La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE își vor exercita dreptul la vot prin corespondență moldovenii din: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

img24005268

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!