Dezbateri electorale // Candidații Irina Vlah, Ion Chicu și Vasile Tarlev au vorbit despre prioritățile politicii externe
21:22 | 10.10.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a doua rundă a dezbaterilor electorale s-a desfășurat joi, 10 octombrie, la postul public de televiziune Moldova 1. Invitați în platoul dezbaterilor au fost Irina Vlah, candidat independent, Ion Chicu, candidat al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și Vasile Tarlev, candidat al Partidului pentru Viitorul Moldovei, înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, informează MOLDPRES.
Toți cei trei candidați și-au motivat participarea în alegeri prin experiență acumulată în funcții de conducere - Irina Vlah, timp de opt ani, a condus autonomia găgăuză aflându-se în funcția de guvernator al regiunii, Ion Chicu a fost ministru al finanțelor și prim-ministru, Vasile Tarlev, de asemenea, a deținut funcția de prim-ministru.
Radu Osipov, moderator: Dacă ajungeți președinte pe cine veți considera parteneri strategici pe deoparte, pe de de altă parte - cine credeți că poate prezenta potențiale amenințări pentru Republica Moldova?
Irina Vlah, candidat independent: „În primul rând, vreau să spun că am o experiență foarte mare pentru că am lucrat timp de 20 de ani în politică și ultimii opt ani, când am fost în fruntea regiunii (UTA Găgăuzia n.a.), permanent am lucrat cu partenerii noștri cu cei din est și cu cei din vst. Am creat aceste relații foarte bune pentru oamenii din regiune dar și pentru Republica Moldova. datorită acestor relații pe care noi le-am creat noi am realizat multe proiecte și am avut multe investiții. De aceea, sunt sigură că pot să continui aceste relații foarte bune și pot să continui să conlucrez cu partenrii noștri și din est și din vest, cu Turcia și cu SUA și permanent noi vom crea relațiile foarte bune și cu vecinii noștri.
Sunt sigură că amenințări avem aici în țară și sunt sigură că după 20 octombrie, noi vom schimba situația în bine în Republica Moldova și toate relațiile mele pe care le am cu partenerii noștri vor fi doar pentru interesele țării noastre și pentru interesele oamenilor noștri”.
Ion Chicu, candidat PDCM: „Președintele Republicii Moldova, conform competențelor stabilite în Constituție, reprezintă țara pe plan extern. Este datoria președintelui ca țara să aibă doar parteneri și să promoveze asemenea politică ca să nu avem zone din care să vină riscuri. Pentru aceasta, trebuie promovată o politică externă pragmatică, echilibrată de colaborare cu toate țările lumii, evident, cu acelea care respectă dreptul internațional, independența, suveranitatea noastră, elementare norme de comportament.
Vom promova o politică externă orientată spre suport producătorilor noștri, pentru că economia noastră depinde de capacitatea statului de a deschide piețe pentru business-ul nostru, agricultorii să poată exporta producția nu cum este acum - toamna stau strugurii și merele și s epierd pe câmp. Deci, statul nostru trebuie să promoveze o politică de parteneriat pentru că suntem un stat mic, dar puternic”.
Vasile Tarlev, candidat „Partidul pentru Viitorul Moldovei”: „Eu voi promova politica de consolidare a statului - de a avea un stat teritorial integru, de a rezolva problemele interne, problema transnistreană și alte acțiuni necesare pe interior. Ceea ce ține de planul extern, în opinia noastră, noi trebuie să ducem o politică echilibrată de a păstra statutul de membru CSI și candidat la membru al Uniunii Europene pentru a valorifica la maximum interesele statului și vom considera parteneri strategici pe acele țări care ne respectă ca țară, ca neam, ca națiune și noi avem interesul reciproc. Noi vom prieteni cu toate țările lumii - acelea care ne stimează și avem interesul național. Acestea vor fi prioritățile noastre la direct.
În ceea ce ține de amenințări, amenințarea ne aparține nouă pe intern, noi trebuie să ne consolidăm să găsim punctul de tangență și atunci având pace, consolidare și o bună dezvoltare, nu ne va amenința cineva pe exterior”.
Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. În cursa pentru Președinție s-au înscris 11 concurenți electorali.