Președinta Maia Sandu solicită restrângerea termenului de examinare a dosarelor de corupție politică: „Guvernul și Parlamentul urmează să vină cu un plan concret”
12:50 | 11.11.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Șefa statului Maia Sandu solicită restrângerea termenului de examinare a dosarelor de corupție politică. În acest sens, Guvernul și Parlamentul urmează să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze. Declarațiile au fost făcute astăzi de președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), transmite MOLDPRES.
Maia Sandu s-a referit la atacul asupra democrație Republicii Moldova în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului.
„Am văzut cum grupări criminale au încercat să substituie voința cetățenilor Republicii Moldova. Prin cumpărare de voturi au încercat să influențeze decizii importante pentru Republica Moldova și cetățenii săi. Astfel, am discutat cu instituțiile responsabile, în special instituțiile care reprezintă justiția, despre faptul că această grupare criminală se ocupă de corupție politică de cel puțin 10 ani. Vedem diferite forme de corupție politică, începând de la finanțarea ilegală a partidelor, finanțarea ilegală a campaniilor electorale și în ultimii ani am văzut și încercări de cumpărare de voturi. Vreau să vă amintesc că primul exemplu l-am avut în cadru alegerilor din UTA Găgăuzia, ulterior la alegerile locale din anul trecut. Nu am văzut acțiuni ferme și suficiente din partea organelor de justiție pentru a sancționa aceste acțiuni ilegale”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a specificat că la ședința CSS s-a discutat despre lucrurile ce necesită a fi realizate în următoarele săptămâni și luni pentru ca Republica Moldova să poată să asigure respectarea votului cetățeanului.
„Am discutat despre acțiuni care să prioritizeze examinarea cazurilor de corupție politică atât de către procuratură, cât și de instanțele de judecată. Știm că există mai multe dosare, dar examinarea acestora durează. Tocmai de aceea e nevoie să se vină inclusiv cu modificări la nivel de legislație care să restrângă termenul de examinare pentru cazurile de corupție politică, mai ales pentru cazurile de cumpărare de voturi. În acest sens, Guvernul împreună cu Parlamentul, împreună cu alte instituții, urmează în următoarele câteva zile să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze și respectiv reducerea termenelor, astfel încât să nu avem situații în care se amână pentru mulți ani examinarea acestor cazuri și respectiv perpetuarea lor”, a remarcat Maia Sandu.
Președinta a subliniat că, pentru redresarea situației, este foarte importantă crearea Curții Anticorupție. Totodată, oficialul a remarcat că schimbările făcute la Procuratura Anticorupție „nu au dat rezultate”.
„Avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești și ați văzut că o parte dintre judecătorii corupți au fost deja eliminați din sistem și e important să continuăm acest proces de reforme instituționale. Am discutat încă o dată despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție. Parlamentul urmează să aibă în această săptămână consultări publice pe marginea acestei legi, astfel încât să avem procese clare transparente și mai ales eficiente pentru a crea o curte anticorupție puternică care să se ocupe în special de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică și trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Sugestia CSS către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, întrucât am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice. Procuratura Anticorupție trebuie să fie o instituție eficientă care reușește să combată corupția mare”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, Maia Sandu a anunțat că la finele acestei săptămâni va invita la consultări publice la președinție reprezentanți ai partidelor politice, dar și reprezentanți ai altor categorii din societatea civilă pentru a avea discuții privind acțiunile ce necesită întreprinse pentru a combate corupția politică.
„Vreau să vă amintesc că ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri nu a afectat un partid politic sau un candidat. Mai multe partide politice sunt afectate de cumpărare de voturi și cu toți ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să decidă cine trebuie să conducă țara și nu banii murdari care vin dintr-o parte sau alta. La aceste discuții vom purta dezbateri pe propunerile Guvernului, dar și propunerile pe care le au alte partide politice pe acest subiect. Este important să stabilim cum să putem să sancționăm și să eliminăm acest fenomen extrem de periculos pentru democrația Republicii Moldova, dar și pentru securitatea țării noastre. Continuăm discuțiile, în maxim 10 zile trebuie să avem toate planurile discutate, elaborate și consens la nivel național pe aceste acțiuni pe care trebuie să le întreprindeți”, a afirmat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a convocat astăzi Consiliul Suprem de Securitate. La ședință a fost discutată problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia.