ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova se va desfășura o campanie de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice

11:33 | 13.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Asociaţia obştească EcoDigital a anunţat lansarea Campaniei naționale “Moldova reciclează DEEE-uri (deșeuri electrice și electronice)”, care se va desfăşura în perioada 14 octombrie - 14 noiembrie, transmite MOLDPRES.

Prin lansarea campaniei, Asociaţia, implementator al proiectului “Reciclăm DEEE și realizăm ODD”,  se alătură în acest an Zilei internaționale a DEEE-urilor, marcată pe 14 octombrie. Acţiunea are drept scop implicarea activă a populației, instituțiilor din țară în: colectarea și predarea DEEE-urilor acumulate către operatorii autorizați (Moldrec sau EcoREcycling), partenerii proiectului; diseminarea de informații și date relevante pentru a stimula un spirit participativ și un consum rațional în rândul populației din Republica Moldova. 

Alături de instituțiile beneficiare ale proiectului, se poate alătura campaniei oricare dintre instituțiile publice, private sau de învățământ, care vor respecta prevederile Regulamentului campaniei completând un Formular de înregistrare. La finele campaniei vor fi desemnați cei mai activi ambasadori ai e-Reciclării, care vor fi premiați de implementatorii și partenerii proiectului.

Potrivit datelor ONU, în anul curent, fiecare persoană produce în medie 7,6 kg de deșeuri electrice și electronice, ceea ce înseamnă că vor fi generate 57,4 milioane de tone în întreaga lume. Doar 17,4% din aceste deșeuri electronice care conțin un amestec de substanțe dăunătoare și materiale prețioase vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate și reciclate corespunzător, restul, din păcate, ajung a fi gestionate necorespunzător prin eliminare în amestec cu gunoiul menajer sau aruncate în locuri interzise. Aceasta înseamnă şi pierderi de resurse, care s-ar putea reintroduce într-un nou circuit economic. Ca exemplu, conform datelor WEEE Forum, prin reciclarea fiecărui milion de telefoane mobile, ar putea fi recuperate 16 000 kg de cupru, 350 kg de argint, 24 kg de aur și 14 kg de paladiu.

Proiectul “Reciclăm DEEE și realizăm ODD” (ODD - Obiectivele de Dezvoltare Durabilă) este implementat de AO EcoDigital cu suport financiar din fondurile Programului de Granturi Mici GEF. El este realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Moldova” în parteneriat cu AO Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor (AVD), Colegiul de Ecologie, MoldRec și EcoRecycling. Prin intermediul acestui proiect, lansat în martie 2021, s-a reușit extinderea rețelei punctelor de colectare atât în municipiul Chișinău, cât și în raioanele ţării. În total, 190 puncte de colectare sunt disponibile în prezent pe Harta punctelor de colectare actualizată.

Foto: e-circular.org

img21007635

img21007635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!