ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O echipă din lucrători medicali și paramedici din Republica Moldova pleacă într-o misiune umanitară în România

12:39 | 18.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. 22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova vor munci alături de colegii lor din România pentru a contribui la tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19. Echipa va activa în cadrul spitalului modular din Lețcani, județul Iași, România. Misiunea umanitară se va desfășura în perioada 18-31 octombrie, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Decizia vine după ce situația pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, țara fiind în ultimele zile pe primul loc în lume după numărul de decese zilnice cauzate de COVID -19. 

„Spitalele din România sunt copleșite de numărul de pacienţi de COVID-19. În această situație extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înțelegem că e necesar de a uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană", a declarat premierul Gavrilița.

Cei 11 medici și 11 asistenți/asistente medicale care pleacă azi în misiune sunt din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga", Institutului de Medicină Urgentă, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă. Majoritatea acestora sunt specialiști în terapie intensivă și toți au experiență de tratament a pacienților cu COVID-19. Membrii celor două echipe de paramedici SMURD sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (subdiviziunile Chișinău și Bălți). Împreună cu aceștia pleacă spre Iași și trei autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni. 

De la începutul crizei pandemice, România a susținut constant Republica Moldova. 

Astfel, în luna mai 2020, o echipă din 40 de medici și asistenți/asistente au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în luna mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, țara noastră a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical (măști, combinezoane, mănuși), valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500 000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer. 

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!