
Criticul și istoricul literar Timotei Melnic s-a stins din viață
Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Criticul și istoricul literar Timotei Melnic, doctor habilitat în filologie, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, s-a stins ieri din viață. Pe 22 februarie el ar fi împlinit 86 de ani, informează MOLDPRES.
Anunțul despre trecerea în eternitate a profesorului Timotei Melnic a fost făcut public de către decanul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, Adriana Cazacu.
Solicitată de agenție, Adriana Cazacu a afirmat că Timotei Melnic a fost cercetător în domeniul teoriei literare și mentor a zeci de generații de filologi, un om de o rară modestie și cumsecădenie deosebită. ”Preocupările lui au fost legate de istoria gândirii estetice, de teoria literaturii, și, în special, de esența și particularitățile imaginii artistice, de criteriile valorii estetice a operei literare”, a subliniat Adriana Cazacu.
Timotei Melnic s-a născut la 22 februarie 1935 în satul Bulboci, raionul Soroca. În perioada 1958-1963, și-a făcut studiile la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. În 1967, și-a susținut teza de doctor în filologie cu tema ”Conținut și formă în opera literară”, iar în 1997 - cea de doctor habilitat cu tema ”Specificul imaginii artistice și valoarea ei literar-estetică”.
A activat în calitate de colaborator științific la Secția de sociologie și filosofie a Academiei de Științe a Moldovei (1966-1967). În 1967-1980, a fost lector superior, apoi conferențiar la Institutul Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” (în prezent – Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chișinău, și în 1991-1995 – conferențiar și șef al Catedrei de literatură română a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova.
De-a lungul activității sale, Timotei Melnic a publicat peste 200 de studii, articole, teze ale comunicărilor științifice la conferințe naționale și internaționale: ”Frumosul artistic și valoarea lui educativă”, ”Conținut și formă în opera literară”, ”Semnificația social-estetică a literaturii”, ”Imaginea artistică și procesul de creație”, ”Din istoria gândirii estetice în Moldova” (în limba rusă), ”Specificul imaginii artistice și valoarea ei literar-estetică” etc. A publicat o serie de articole în enciclopedia ”Literatura și arta Moldovei” (în două volume). A fost referent oficial la două teze (2006 și 2007).
Este fondatorul ziarului ”Tânărul învățător”. A condus cenaclul literar de la facultate. Potrivit specialiștilor în materie, prin monografiile și materialele didactice, prin numeroase studii și articole publicate în revistele de specialitate, Timotei Melnic și-a făcut un nume cunoscut în domeniul investigației de ordin teoretico-literar. A format zeci de generații de studenți filologi.
Sicriul cu corpul cu corpul neînsuflețit al regretatului profesor va fi depus marți, 16 februarie, la Biserica ”Întâmpinarea Domnului” din Chișinău. În aceeași zi, Timotei Melnic va fi înmormântat la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din capitală.
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”
Starea de alertă va fi reglementată prin lege