
Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat programul de manifestări consacrate celei de-a 145-a aniversări a instituției
Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din Chișinău în acest an va marca cea de-a 145-a aniversare a instituției printr-o suită de acțiuni culturale. Programul manifestărilor care vor fi organizate a fost lansat astăzi în cadrul unei conferințe online, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a menționat că în cadrul manifestării a fost lansat, de asemenea, logo-ul aniversar și cardul de acces aniversar, care va întâmpina utilizatorii ce se vor înscrie în acest an la una din cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale. ”Logo-ul aniversar reprezintă o îmbinare organică a logou-lui BM și a cifrei de „145”. Împreună transmit mesajul către fondatori, parteneri și utilizatori despre rolul Bibliotecii Municipale în comunitate și, desigur, tradiția de lectură publică la Chișinău prin fondarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în spațiul urban al orașului. Forma accentuează stilul caligrafic, care ne transpune în perioada anului 1877, când actul de fondare al Bibliotecii a fost semnat utilizând aproximativ acest stil artistic. Menționăm că această siglă aniversară a fost creată de Valeriu Herța, pictor, grafician și Olga Chirița, designer grafic, specialiști la Biblioteca Municipală”, a precizat Mariana Harjevschi.
Potrivit sursei citate, în luna octombrie vor avea loc mai multe evenimente importante, dedicate aniversării de 145 de ani ai Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, cu genericul ”O bibliotecă pentru oraș. O bibliotecă pentru fiecare”. Astfel, în data de 9 octombrie se va desfășura Maratonul serviciilor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” – Biblioteca WOW, organizat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Pe 12 octombrie, vor fi lansate cele mai importante publicații bibliografice: ”Biblioteca Municipală în presă (2012 -2021)”; ” Cărți cu dedicații din cadrul BM (2012 -2021)”și ”Bibliografia bibliografiilor BM (1988-2022)”.
În atenția comunității de bibliotecari, utilizatori și a societății civile vor fi câteva evenimente ce vor pune în lumină activitatea de formare profesională la Biblioteca Municipală. La 13 octombrie va avea loc Forumul formatorilor de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în format Ignite, cu titlul ”Povești de succes din activitatea formatorilor”. Va fi lansat un volum de poezii, intitulat „Poeți în Chișinău”, editat de Biblioteca Municipală (17 octombrie). ”O bibliotecă pentru oraș. O bibliotecă pentru fiecare” este genericul Conferinței aniversare internaționale (19 octombrie), ce va întruni bibliotecari, fondatori și parteneri ai Bibliotecii. Programul aniversar va culmina pe 26-28 octombrie, cu Zilele ZEN (Zilele Educației Non-formale), care va conține lansarea cursurilor online în cadrul Campusului Competențelor.
Bibliotecă Municipală a fost inaugurată la 19 octombrie 1877, iniţial ca bibliotecă orăşenească, apoi ca bibliotecă centrală orăşenească. În perioada 1975-1991 avea funcţia de bibliotecă centrală în sistemul centralizat al bibliotecilor publice din Chişinău şi statutul de bibliotecă municipală. În anii 1950-1988 a purtat numele ideologului sovietic ”A.A. Jdanov”, din 1988 - numele ilustrului om de cultură şi ştiinţă, scriitorul B.P. Hasdeu. Biblioteca Municipală are misiunea de a oferi acces liber şi echitabil la informaţie, educaţie, idei, opinii, lecturi; încurajează, susţine interesul şi libertatea de a cunoaşte; asigură şi dezvoltă servicii moderne şi necesare dezvoltării chişinăuienilor. Instituția are 27 de filiale. Fondul tradiţional şi cel electronic formează un adevărat tezaur naţional şi universal care cuprinde peste un milion de volume puse la dispoziţie, fără restricţii, spre consultare tuturor solicitanţilor.
„Zilele Șevcenko”, la Chișinău // Ucrainenii i-au adus un omagiu marelui poet: „Cântecele lui KOBZAR au unit comunitatea”
Corul „Madrigal” vine la Chișinău cu un spectacol extraordinar „Săptămâna Patimilor”
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează Concursul „Bătălia cărților”
Pianul de concert Steinway & Sons, inaugurat la Sala cu Orgă. Ministrul Sergiu Prodan: „Ne dorim ca acest pian să inspire artiștii și să încânte publicul prin concerte de excepție”
GALERIE FOTO // Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„Storcătorul de fructe”, spectacolul care reflectă drama familiilor care locuiesc împreună
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean
Judecători cercetați de CNA au fost suspendați din funcție
Trei cadavre depistate de poliție în nordul țării
Implementarea legii care vizează egalitatea salarială în vizorul Parlamentului
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților
UE va introduce până la sfârșitul anului 2030 permisul de conducere auto digital
Republica Moldova consolidează relațiile cu Forumul Internațional de Transport
196 cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută