
Cercetătorul literar Iurie Colesnic a pregătit pentru tipar o carte despre scriitorul Constantin Stere
Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul, eseistul și cercetătorul literar Iurie Colesnic a pregătit pentru tipar o carte biografică intitulată „Constantin Stere – învinsul neînvins”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Iurie Colesnic a menționat că, de fapt, aceasta nu este prima apropiere de tema respectivă. Astfel, în anul 2002, în colecția „Testament” a Editurii „Museum”, el a tipărit volumul „C. Stere. Documentări politice”. După care, în 2006, a editat volumul „C. Stere. Profetul nemuririi noastre”. Și tot în acea vreme a fost rugat să aranjeze expoziția în Muzeul „C. Stere” de la Ciripcău, Soroca, deschis pentru prima oară, pentru care a donat mai multe ediții rare și o scrisoare originală a scriitorului basarabean adresată cântăreței din Transilvania, Lucia Cozma. În acest răstimp, el a avut câteva întâlniri cu nora lui C. Stere – Suzana Stere-Paleologu, cu care a corespondat, întâlnindu-ne chiar la Paris, unde ea locuia.
Potrivit lui Iurie Colesnic, o mare descoperire pentru el au fost cele două caiete de amintiri ale fiicei lui Stere, Lili, și a șpalturilor cu ultima corectură a romanului „Din preajma revoluției”, puse la dispoziție de un strănepot al marelui basarabean. Totodată, a adunat materialele aflate în Arhiva Națională a Republicii Moldova și a lucrat cu cele de la Biblioteca Academiei Române.
”De fapt, „vinovat” de această carte se face academicianul Mihai Cimpoi, care pentru teza de doctorat mi-a propus tema „C. Stere”, dar o teză se face pentru un cerc îngust, se scrie într-un fel anume, stil pe care nu-l gustă publicul larg și într-un volum restrâns de pagini, cam 120, pe când eu am scris peste 600, plus la care se adaugă circa 120 de fotografii de epocă. Evident că aveam nevoie de spațiu și de libertate în expunere. Cu toate acestea, mulțumesc mult domnului academician pentru felul cum a dirijat această cercetare care s-a transformat într-o simfonie literară prin complexitatea ei”, a mai spus cunoscutul cercetător literar.
Constantin G. Stere sau Constantin Sterea (n. 1 iunie 1865, Ciripcău, județul Soroca – d. 26 iunie 1936, Bucov, județul Prahova, România) a fost un om politic, jurist, savant și scriitor român. În tinerețe, pentru participarea la mișcarea revoluționară narodnicistă, este condamnat de autoritățile țariste la închisoare și surghiun în Siberia (1886-1892). La întoarcere, se stabilește la Iași, unde-și face studiile la Facultatea de drept. În 1897 susține teza de licență, în 1901 începe cariera de pedagog de la gradul de profesor suplinitor, iar în 1913 a fost ales rector. În 1916 își dă demisia și pleacă la București. Timp de 40 ani a desfășurat activitate publicistică remarcabilă, fiind fondatorul și conducătorul revistei "Viața românească", apărută la 1 martie 1906. A fost al doilea președinte al Sfatului Țării (2 aprilie - 25 noiembrie 1918), jucând un rol important în Unirea Basarabiei cu România. În 2010 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. În cartea sa ”Datoria mea de basarabean”, el a scris că „...dacă nu aș fi existat eu, trebuia inventat un basarabean de inimă care să se sacrifice...”.
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
GALERIE FOTO // Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național