
Dosarul multinațional ”Arta cămășii cu altiță” a fost depus la UNESCO
Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Dosarul multinațional "Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova" a fost depus la UNESCO, pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității, anunță Ministerul Culturii din România, informează MOLDPRES citând AGERPRES.
Dosarul de nominalizare va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.
Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naționale de experți din România și Republica Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de către Ministerul Culturii din România.
În perioada 2020-2021, experții din cele două țări au desfășurat o activitate susținută de documentare, cercetare, filmare și repertoriere a purtătoarelor de competențe din mai multe zone, fiind urmărite evoluția și viabilitatea tehnicilor de realizare a cămășii cu altiță în actualele comunități rurale și urbane din România și Republica Moldova.
Documentele reunite în dosarul de candidatură UNESCO ilustrează complexitatea problematicii acestui element reunind următoarele aspecte: denumirile locale/regionale ale elementului şi arealul de manifestare, punctându-se croiul și tipologia cămășii cu altiță, răspândirea elementului.
Dosarul cuprinde viabilitatea elementului în prezent și prezintă răspândirea a practicilor și tehnicilor legate de coaserea și purtarea cămășilor cu altiță. Sunt prezentate etimologia cuvântului altiță, diversitatea regională a elementului, cu menționarea materiilor prime, a instrumentarului de lucru, a croiului, a modalităților de structurare a decorului, a motivelor decorative, a tratării lor plastice și a cromaticii. Un loc aparte a fost alocat prezentării elementelor socio-culturale asociate cămășii cu altiță, funcției sale comunicaționale, stării actuale a elementului, precum și cadrului general de protejare, conservare și salvgardare a acestuia, cu măsurile generale și punctuale. Studiul comparativ privind materiile prime, tipurile de croi, structura, decorul, ornamentele și cromatica s-a făcut spațial și temporal.
"Cercetările zonelor etnografice de manifestare a cămășii cu altiță au atestat răspândirea acesteia, în prezent, în Moldova, Bucovina, Oltenia, Muntenia și sudul Transilvaniei şi au oferit detalii semnificative cu privire la existența vie a elementului. Documentul semnalează continuitatea artei cămășii cu altiță pe teritoriul României și în Moldova de peste Prut, semnificativă pentru definirea sa ca marcă identitară menită să asigure coeziune și apartenență", precizează ministerul român al Culturii.
Totodată, în dosar sunt menționate măsuri și strategii de conservare, protejare și salvgardare a elementului, precum și riscuri în legătură cu elementul și practicanții.
foto simbol
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
FOTO // Festivalul Fanfarelor, organizat la Complexul Manuc Bey din Hâncești. Igor Grosu: „Astfel de evenimente ne unesc și ne fac să nu uităm ce popor talentat suntem”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
BUGET PLUS // Mai mult sprijin pentru antreprenori. 100 milioane de lei vor fi alocate suplimentar de Guvern pentru programele de granturi gestionate de ODA
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
Președinta Maia Sandu, în vizită la Natalia Doga: Îndemn Guvernul să aprobe cât mai curând redenumirea aeroportului în cinstea Maestrului Eugen Doga
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
FOTO // Expoziție dedicată poetului național Mihai Eminescu, inaugurată la Parlament
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical
VIDEO // Premierul Dorin Recean, de Ziua Lucrătorului Medical: „Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți”
Antreprenorii care dezvoltă soluții inovatoare în domeniul energiei verzi pot obține granturi de 10 mii de dolari
VIDEO // Ziua Lucrătorului Medical, marcată în R. Moldova. Igor Grosu: „Vă mulțumim pentru devotamentul cu care aveți grijă de pacienți și dedicația cu care salvați vieți”
Atacuri cu rachete și lovituri aeriene între Israel și Iran. Macron îi cere președintelui iranian să revină la masa negocierilor privind dosarul nuclear
Kremlinul a informat că Vladimir Putin a avut o discuție cu Donald Trump despre situația din Orientul Mijlociu