
Etnograful și muzeograful Varvara Buzilă a lansat o carte despre creatorii și purtătorii costumului tradițional
Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea”, semnată de doctorul în filologie Varvara Buzilă, conferențiar universitar, cercetător științific coordonator, a fost lansată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că lucrarea sus-numită prezintă principalele tendințe în crearea și promovarea costumului tradițional. În ea se regăsesc peste 1000 de imagini ale oamenilor care poartă costum, de la copiii de grădiniță, adolescenți, tineri, până la oamenii de vârsta a treia; de la creatori de costum, membri ai formațiilor etno-folclorice, gazde ospitaliere ale evenimentelor, admiratori ai acestei haine emblematice, primărițe, preoți, pedagogi, până la șefa statului, Maia Sandu. ”Doritorii de a coase noi cămăși cu altiță au la dispoziție 50 de planșe valoroase realizate de pe altele mai vechi. Planșele explică pe înțelesul tuturor caracteristicile costumului și ale cămășii cu altiță, în raport cu devierile de la tradiția consacrată”, a precizat Petru Vicol.
Potrivit sursei citate, evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și în contextul promovării elementului ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România”, devenit de curând valoare mondială prin înscrierea în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Cartea a fost editată cu susținerea financiară a Ministerului Culturii.
Varvara Buzilă, doctor în filologie, specialitatea Folcloristică, conferențiar universitar în arte vizuale, este autoarea cărților: ,,Pâinea: aliment și simbol. Experiența sacrului”, 1999; ,,Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic”, 2011; ,,Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, 2013; ,,Obiceiul de Crăciun Colindatul de ceată bărbătească”, 2017; ,,Imaginea lumii țesută în lână. Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, 2017; ,,Arta tradițională din Republica Moldova”, 2018; ,,Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, coautor D. Ișfănoni, 2021; ,,Retorică vestimentară: cămașa cu altiță (Valorificând patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și contextul realităților culturale), 2022.
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, despre visul împlinit al lui Eugen Doga și versurile Veronicăi Micle: „Maestrul a cucerit inimile publicului românesc”
Eugen Doga, în amintirea artiștilor. Vasile Iovu: „Era tot timpul cu penița și partiturile în buzunar”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii și a celor pentru incapacitate temporară de muncă
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Prim-ministrul Dorin Recean, la a opta ediție a Congresului Neurologilor: „Când investim în creiere, investim, de fapt, în viitorul întregii societăți”
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Republica Moldova devine un model regional de stabilitate, inovație și integrare europeană
Constantin Borosan: Republica Moldova își dezvoltă capacitățile de stocare a energiei pentru un sistem energetic mai echilibrat și sustenabil
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău