
Festivalul "Mărţişor" s-a încheiat cu un concert al formaţiei „Noroc”, care a marcat 50 de ani de la fondare
Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care s-a desfășurat în perioada 1-10 martie în Republica Moldova, s-a încheiat vineri cu un concert al formaţiei de muzică uşoară „Noroc”, la 50 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.
Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că la ediţia din acest an a Festivalului „Mărţişor” au participat artişti din 11 ţări. Printre aceștia au fost: Vladimir Spivakov din Rusia, Leonardo Quardini din Italia, Alexandr Anisimov din Belarus ș.a., dar și conaționalii noștri care evoluează pe marile scene ale lumii: Andrei Jilihovschi, Alexandra Conunova, Oleg Baltaga. În total, la această ediție au fost organizate 22 de spectacole în Chișinău și 26 – în diverse localități din țară.
Potrivit oficialului, spectacolul de închidere a festivalului este dedicat jubileului de 50 de ani a formaţiei „Noroc” şi compozitorului Mihai Dolgan, de la naşterea căruia se împlinesc pe 14 martie 75 de ani. Ea a amintit că piesele scrise de compozitor pe versurile lui Andrei Strîmbeanu, Aureliu Busuioc, Gheorghe Vodă, Dumitru Matcovschi şi alţi poeţi, se identifică în cultura noastră naţională.
Prezent la eveniment, publicistul şi cineastul Mihai Poiată, autorul cărţii “ROCKul, „NOROC”-ul & NOI (1966-1970)”, în care autorul reconstituie pas cu pas istoricul apariţiei grupului, perioada sa de glorie şi momentul dezmembrării ansamblului, a afirmat că istoria acestui legendar grup ne-a ajutat să descoperim în noi nevoia de schimbare, de modernizare, să credem că deschiderea spre alte orizonturi este posibilă. „Noroc”-ul a fost fereastra noastră europeană, şansa noastră de sincronizare cu Occidentul prin descătuşarea muzicii şi a cuvîntului ritmat”, a precizat Mihai Poiată. Din prima componență a formaţiei au făcut parte: Eugen Vorobiov, Vasile Verdeș, Mihai Dolgan, Ștefan Petrache și Victor Rusnac.
În cadrul spectacolului au evoluat: Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Margareta şi Serj Kuzenkoff, Iurie Sadovnic, Ion Suruceanu, Ricu Vodă, Gheorghe Ţopa, Irina şi Anatol Bivol şi alţii. Pe parcursul concertului au răsunat şlagărele „Cîntă un artist”, „Chişinăul meu cel mic”, „Basarabia”, „Primăvara”, „De ce plîng ghitarele” ş.a.
Formaţia de muzică pop-rock și folk „Noroc” a fost înfiinţată în anul 1967 la Chișinău de către compozitorul Mihai Dolgan. De-a lungul anilor, componența trupei a suferit mai multe schimbări. În diferite perioade în componența ansamblului au fost asemenea artiști binecunoscuți ca: Valeriu Găină, Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Gheorghe Țopa, Anatol Bivol, Ricu Vodă, Nina Gorbani, frații Cazacu, Liviu Știrbu, Valentin Goga, Ion Aldea-Teodorovici, Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Valeriu Gorgos și alții.
În anul 1970 formația „Noroc” a participat la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei”, unde a primit premiul „Simpatia publicului” pentru piesa „De ce, de ce”. După acest eveniment trupa a plecat într-un turneu prin Ucraina și ar fi trebuit să plece într-un turneu în America de Sud, dar a fost desființată fără dreptul de a mai activa în Moldova. În anul 1974 organele de partid din RSSM au permis reorganizarea formației în cadrul Filarmonicii, cu numele „Contemporanul”, denumire sub care formația a activat pînă în 1985.
Din 1985 trupa a revenit la denumirea inițială „Noroc”. În prezent, formația numără 11 membri: instrumentiștii - Nicolae Gorbatov, Gicu Mogîldea, Sergiu Puha, Vlad Adrian, Serghei Lozovan, Valeriu Pradidenco, compozitorul Liviu Știrbu și patru soliști − Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Margareta (fosta solistă a formației „Edict”) și Serj Kuzenkoff.
(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Australia livrează Ucrainei prima tranșă de tancuri Abrams
Cod Galben de inundații pe râul Prut. Avertizare hidrologică valabilă până pe 22 iulie
VIDEO // Igor Grosu: Federația Rusă este un pericol real pentru securitatea Republicii Moldova
Peste o mie de pachete de țigări, depistate la Cahul într-un autocar, urmau să ajungă în Franța
A intrat în vigoare legea ce interzice marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor derivate
Dosarul INTERPOL: Vitalie Pîrlog, extrădat și pus sub acuzare în Franța
VIDEO // Atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei: victime la Odesa, distrugeri la Pavlograd și alarmă în Polonia. Zelenski a reiterat importanța sprijinului internațional
Siria și Israelul au ajuns la un armistițiu cu ajutorul SUA
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Fălești: Premiul Reinhard Mohn, în valoare de 1,9 milioane de lei, investit în dezvoltarea satului Risipeni
Șefa statului a vizitat satul natal și a discutat cu cetățenii despre proiectele de dezvoltare aflate în desfășurare
Declarația Înaltului Reprezentant al UE: „Suntem hotărâți să contracarăm activitățile hibride ale Rusiei prin sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova”
Germania și România își unesc forțele pentru a sprijini Republica Moldova în fața amenințărilor rusești
Președinta Maia Sandu, în vizită la Fălești: „Accesul la apă potabilă trebuie să fie o realitate pentru fiecare sat din Moldova”
Acces facilitat la studii superioare în Republica Moldova pentru tineri refugiați din Ucraina
CEC a anulat înregistrarea unui candidat la funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității