
În perioada pandemiei, compozitorul Gheorghe Mustea a continuat munca la Opera ”Ștefan cel Mare”
Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Cât a stat acasă, compozitorul Gheorghe Mustea a continuat munca la Opera ”Ștefan cel Mare””, corectând știmele la această lucrare, scrisă pe libretul scriitorului Constantin Cheianu, informează MOLDPRES.
Aceasta este cea de-a doua operă istorică semnată de compozitor, prima fiind opera ”Alexandru Lăpușneanu”.
Solicitat de MOLDPRES, Gheorghe Mustea a menționat că ceea ce face acum este un lucru extraordinar de greu și migălos. ”E un lucru mai mult tehnic, dar este necesar. Am scris câteva lucrări, inclusiv un imn dedicat veteranilor războiului de pe Nistru. În prezent lucrez la o piesă pentru violă și orchestră. Totuși, cea mai mare parte de timp am rezervat-o lucrului la opera ”Ștefan cel Mare”. Deși a fost editată, acum trebuie să fac știmele pentru fiecare instrument muzical. Am finalizat această operă încă în 2009, însă, din păcate, ea încă n-a fost montată pe scena teatrului nostru liric”, a subliniat compozitorul.
Potrivit lui Gheorghe Mustea, pandemia ne-a creat mari probleme, inclusiv oamenilor de artă, care nu au posibilitatea de a organiza concerte, spectacole, etc., însă ea ne-a dat posibilitatea și de a duce la bun sfârșit unele lucruri care nu erau finalizate. ”Spre deosebire de alții, eu cred că pandemia există și trebuie să respectăm măsurile de protecție recomandate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”, a mai spus autorul operei ”Ștefan cel Mare”.
Gheorghe Mustea s-a născut pe 1 mai 1951 în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa de flaut a profesorului V. Rotaru (1970-1975), specialitatea compoziție în clasa prof. V. Zagorschi şi dirijatul simfonic şi de operă la prof. I. Alterman (1975-1980). În 1980, Gheorghe Mustea devine laureat al Concursului de compoziție din Moscova, prezentând Concertul pentru Orchestră nr. 1, iar în 1990 - laureat al Premiului de Stat pentru opera cu subiect istoric „A. Lăpușneanu”. Este Artist al Poporului, deținător al "Ordinului Republicii", profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, al cărei rector a fost în anii 1999-2002.
Gheorghe Mustea este fondatorul și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice a Companiei Publice Teleradio-Moldova. În anul 1989 a fost numit prim-dirijor și director al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei „Teleradio-Moldova”. În 2013 a fost distins cu Premiul Național. Este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (2008) și Doctor Honoris Causa al Universități de Studii Aplicate din R. Moldova.
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
GALERIE FOTO // Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național