
Istoricul Andrei Prohin a lansat o carte pentru copii
Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a fost lansată ieri, în cadrul unui eveniment online al Salonului literar-artistic ”La Creangă”, cartea „Lacrimile zeului Ra” de istoricul Andrei Prohin, ilustrată de Alex Dimitrov, informează MOLDPRES.
Volumul include mai multe curiozități din istoria universală și istoria românilor, descrise într-un mod atractiv și accesibil pentru copii. Autorul, istoricul Andrei Prohin, a afirmat că a scris această carte pentru a stimula interesul elevilor pentru istorie, familiarizându-i cu diverse evenimente, personalități și mituri, începând cu timpurile preistorice și până la mijlocul secolului XX.
”Cartea include multe epizoade și fapte istorice, care nu se regăsesc în manualele școlare. Este vorba despre faptul, cum se jucau copiii în diverse perioade istorice la diferite popoare, despre viața elevilor, copilăria unor personalități precum Mircea Eliade, Constantin Brâncuși, Mahatma Gandhi ș.a. Cartea e alcătuită în baza curiozităților istorice pe care le-am publicat timp de 15 ani în revista ”Alunelul”, a precizat autorul.
Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Ion Anton a afirmat că autorul a zămislit o splendidă carte de „istorie distractivă”, cu lecții amuzante din viața omenirii, începând cu Epoca de piatră și terminând cu cea contemporană. ”Din spusele glumețe ale lui Andrei Prohin, am înțeles că această carte a fost scrisă special pentru elevii cărora nu le place... istoria, cu scopul de a le trezi interesul față de acest obiect școlar. Sunt sigur că, prin modul de redare în această carte a istoriei universale și a istoriei românilor, orice elev va îndrăgi neapărat istoria, care este, vorba latinilor, „învățătoarea vieții”. Toți vorbitorii au avut doar cuvinte de laudă, iar eu am constatat că cele două ore rezervate Salonului literar artistic ”La Creangă” s-au scurs pe neobservate”, a subliniat Ion Anton.
Cartea „Lacrimile zeului Ra” cuprinde 200 de pagini și a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare. Ea a fost editată cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și poate fi găsită în mai multe biblioteci publice din țară.
Andrei Prohin este doctor în istorie, cercetător științific, licențiat al Facultății de Istorie și Filozofie al Universității de stat din Moldova. A fost profesor de istorie la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, apoi lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În prezent, este secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. A publicat studii de istorie și etnografie în reviste de profil din Republica Moldova, România și Bulgaria.
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
GALERIE FOTO // Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
CEC a anunțat data din care vor putea fi depuse actele de înregistrare a blocurilor electorale
La Președinție a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
Nicuşor Dan cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului
Politicile de mediu în beneficiul cetățenilor, discutate la Parlament. Igor Grosu: „Este nevoie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut la timp”
Consulatele R. Moldova la Chicago și Sacramento și-au început activitatea. Harta circumscripțiilor consulare
Consiliul de administrație al Moldovagaz are o nouă componență
Premierul Dorin Recean a vizitat plantațiile familiei Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul, care crește cele mai mari exemplare de struguri de masă din țară
Raionul Cahul - pol de creativitate și digitalizare. Premierul Dorin Recean, la inaugurarea noului sediu al Centrului Inotek: „Tinerii vor avea acasă un loc bun pentru dezvoltare profesională”
Noul sediu al Centrului de inovare și excelență tehnologică, inaugurat la Cahul
Droguri de 2 milioane lei, ascunse în conserve și jucării. Un ucrainean a fost condamnat la 14 ani de închisoare
R. Moldova urcă în topul mondial privind egalitatea de gen. Președinta Maia Sandu: „Un rezultat care reflectă progresele noastre”
O expoziție dedicată aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate, inaugurată la Președinție
Guvernul răspunde criticilor: Ajutorul de 1000 de lei pentru elevi nu e o măsură de campanie, e o investiție în viitor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi de rămas-bun cu trei ambasadori care își încheie mandatele în Republica Moldova
ANSA verifică taberele de vară pentru copii: 5 instituţii vor fi redeschise după înlăturarea neregulilor
Un concert în memoria compozitorului Eugen Doga va fi organizat la Palatul Național și va fi urmat de un turneu național