
La Biblioteca Națională a avut loc un colocviu literar-științific dedicat scriitorului Paul Goma
Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. În contextul Zilelor europene ale patrimoniului 2020, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a organizat astăzi Colocviul literar – științific „DRAMA LIBERTĂȚII. PAUL GOMA. In memoriam”, la 85 de ani de la nașterea regretatului scriitor, informează MOLDPRES.
Potrivit directorului Institutului de Filologie Română ”B.P. Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Nina Corcinschi, avem o datorie de onoare să-l citim pe Paul Goma. ”Atât îi datorăm celui care este o conștiință dramatică a Basarabiei, celui care a trăit istoria sau, mai bine zis, loviturile de bici ale istoriei, pe pielea proprie. A stat în închisori, a fost refugiat politic, a fost persecutat, calomniat. Lucrul cu care a putut răspunde în fața injustiției istoriei a fost scrisul”, a subliniat Nina Corcinschi.
În debutul manifestării, directorul adjunct al instituției, Veronica Borș a afirmat că Biblioteca Națională a inaugurat și o expoziție dedicată regretatului scriitor, care cuprinde opera lui și tot ce s-a scris despre el.
Prezent la eveniment, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a subliniat că Paul Goma este un mare scriitor al Basarabiei, un Soljenițîn al României, un mare exilat, un model moral ireductibil, scrierile căruia au vorbit în limba adevărului. În continuare, el a dat citire eseului său intitulat ”Întoarcerea în exil”, publicat recent în ”Revista Literară” a Uniunii Scriitorilor din Moldova. La sfârșit, președintele USM a spus că Paul Goma merită să aibă un bust pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Personalitatea lui Paul Goma a fost evocată de scriitorul Emilian Galaicu-Păun, doctorul habilitat în filologie Aliona Grati, de alți participanți la manifestare.
Paul Goma s-a născut pe 2 octombrie 1935 la Mana, judeţul Orhei. În 1944 se refugiază în România, în satul Vuia, Târnava Mare. A studiat la Şcoala de Literatură „M. Eminescu” din Bucureşti. A editat peste 40 de cărţi: „Ostinato”, „Gherla”, „În cerc”, „Garda inversă”, „Culorile curcubeului ’77”, „Patimile după Piteşti”, „Soldatul câinelui”, „Bonifacia”, „Din Calidor”, „Arta refugii”, „Astra”, „Sabina”, „Amnezia la români”, „Justa”, „Jurnale”, „Basarabia” (2002) ș.a. Din 1977 locuieşte la Paris. În aprilie 2013, Paul Goma a primit cetăţenia R. Moldova. Scriitorul Paul Goma s-a stins din viață în noaptea de 24 spre 25 martie, la vârsta de 84 de ani.
Sursă foto: Biblioteca Națională
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, despre visul împlinit al lui Eugen Doga și versurile Veronicăi Micle: „Maestrul a cucerit inimile publicului românesc”
Eugen Doga, în amintirea artiștilor. Vasile Iovu: „Era tot timpul cu penița și partiturile în buzunar”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii și a celor pentru incapacitate temporară de muncă
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Prim-ministrul Dorin Recean, la a opta ediție a Congresului Neurologilor: „Când investim în creiere, investim, de fapt, în viitorul întregii societăți”
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Republica Moldova devine un model regional de stabilitate, inovație și integrare europeană
Constantin Borosan: Republica Moldova își dezvoltă capacitățile de stocare a energiei pentru un sistem energetic mai echilibrat și sustenabil
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău