
La Chișinău și Iași va avea loc Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”
Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” se va desfășura în perioada în perioada 22-23 septembrie la Iași și pe 24-25 septembrie, la Chișinău, informează MOLDPRES.
Potrivit scriitorului și editorului Daniel Corbu, deschiderea Festivalului va avea loc pe 22 septembrie, la ora 12.00, la Muzeul Unirii din Iași, după care, în Sala Operei Naționale din Iași. Tot în prima zi , la ora 18.30, se va desfășura spectacolul omagial cu participarea maestrului Eugen Doga. La concert vor participa: Orchestra de Tineret a Iașului, dirijor Virgil Popa, Corul Marii Uniri, dirijor – Andrei Fermeșanu, Corul de Copii al Municipiului Iași - dirijor Raluca Zaharia, Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Iași. Soliști: Ana Maria Donose, Cristina Grigoraș, Dumitru Mîțu, Veaceslav Timofti, Vitalie Advahov (acordeon), Cătălin Advahov (vioară) și Andrei Druță (nai).
Totodată, pe 23 septembrie, la ora 17.30, la Ateneul Național din Iași, în Sala de Spectacole ”Radu Beligan”, va avea loc spectacolul de muzică și poezie ”Scrisoare din Basarabia”. Vor participa: Corul de Copii al Ateneului Iași, dirijor – Raluca Zaharia, un recital literar de actorul Nicolae Jelescu cu genericul ”Floarea de lumină”, un recital muzical al cantautorului Viorel Burlacu, recitaluri literare din opera poetului, alocuțiuni și conferințe privind opera și personalitatea poetului Grigore Vieru, lansări de cărți. Evenimentul se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”, ediția a XIII-a.
Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” va continua cu depuneri de flori pe 24 septembrie pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chișinău și se va încheia pe 25 septembrie cu colocviul artistic cu genericul ”Acum și în veac”, care va avea loc pe 25 septembrie la Biblioteca Publică Raională ”ÎPS Antonie Plămădeală” din Hâncești.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996, a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.
Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a fost lansat în 2009.
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a Premiului Europa Nostra: „E o bucurie să fac parte din cei care promovează patrimoniul național”
Expoziția „Dincolo de pădure”, semnată de Ioan Sbârciu, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Investiție de 6,7 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a maternității din Nisporeni
Garda de Onoare a Armatei Naționale sărbătorește 33 de ani de la fondare
Directorul general al AIEA anunță o „reuniune de urgență” luni, după loviturile SUA asupra Iranului
Serghei Tarnovschi aduce o nouă medalie Moldovei
Chișinăul prinde viață în weekend. Evenimente culturale și sportive sunt organizate în toate sectoarele capitalei
Activitate intensă la frontieră. Mii de traversări și încălcări vamale depistate în două zile
SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunță Trump
Republica Moldova obține o nouă medalie de bronz la Campionatele Europene de canoe
Mesajul Președintei Maia Sandu la decernarea Premiului Franz Josef Strauss oferit de Fundația Hanns Seidel
Președinta Maia Sandu a primit Premiul Franz Josef Strauss, oferit de Fundația Hanns Seidel, și a discutat aprofundarea cooperării cu landul Bavaria
ReadFest a transformat curtea Muzeului de Istorie într-un tărâm al poveștilor pentru copii
FOTO //Igor Grosu: „Festivalul DescOperă este o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”
Serghei Tarnovschi a cucerit bronzul la Campionatul European de Canoe de la Racice
Trafic intens la intrarea în Republica Moldova prin PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Poliția de Frontieră recomandă rute alternative
Infrastructura energetică a Ucrainei, atacată din nou
În capitală are loc Festivalul „Chișinăul Sportiv 2025”