
La Chișinău va avea loc Târgul Național al Covorului
Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc sâmbătă, 18 decembrie, între orele 11.00-15.00, cea de-a VIII-a ediție a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”. Evenimentul este organizat în contextul înscrierii, la 1 decembrie 2016, a dosarului „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că scopul Târgului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, cât și a semnificației covorului în contextul nunții moldovenești. ”În cadrul acestei sărbători, va fi inaugurată expoziția „Valori strămoșești ale covorului de nuntă”. Covorul de nuntă este rezultatul muncii și creației multor generații, reprezentând un element important al vieții personale, familiale și sociale. Alesul și țesutul covoarelor este una dintre cele mai vechi tradiții, care își trage rădăcinile din secolele anterioare. Iscusința de a țese covoare era înalt prețuită în comunitate. Zestrea fetei începea a fi pregătită de la o vârstă timpurie. Împreună cu mamele, bunicile, fetele participau la pregătirea zestrei”, a precizat Petru Vicol.
Potrivit sursei citate, covoarele erau prezente în diferite secvențe ale nunții tradiționale: la iertăciune se așeza un covor frumos, când tinerii îngenuncheau în fața părinților, pentru a cere binecuvântare. În timpul cununiei din biserică, mirii stăteau pe un covor așternut în fața altarului. La nuntă, covorul din zestrea fetei era jucat de către vornicei, în fața nuntașilor, iar apoi acest covor era atârnat la loc de cinste pe unul din pereții din Casa Mare a tinerei familii.
În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate covoare și lăicere din patrimoniul muzeului, care au fost țesute special pentru zestrea fetei, care poartă memoria familiilor de la răscrucea secolelor XIX–XX. Publicul va avea posibilitatea să se familiarizeze cu informații despre simbolurile și motivele țesute pe covoarele de nuntă: prescura, cununa, crucea, floarea, colacul miresei și colacul mirelui.
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Complexul de meșteșuguri Arta rustică, cu susținerea ANTRIM, prin suportul Activității de susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EGDE (Buy-in) finanțat de USAID.
Programul artistic se va desfășura în curtea muzeului, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu virusul COVID-19. Expoziția va fi accesibilă pentru public până la data de 20 februarie 2022.
Foto: MNEIN
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, despre visul împlinit al lui Eugen Doga și versurile Veronicăi Micle: „Maestrul a cucerit inimile publicului românesc”
Eugen Doga, în amintirea artiștilor. Vasile Iovu: „Era tot timpul cu penița și partiturile în buzunar”
ANRE va introduce tarife unice de distribuție a gazelor pe întreg teritoriul țării. Modificările la Legea gazelor naturale, aprobate de Parlament
Parlamentul a aprobat reorganizarea administrației centrale
Luptătoarea de stil liber Irina Terzi a devenit vicecampioană europeană
Mai multe școli din capitală au primit calculatoare noi
Incendiu într-un local din Bălți. Pompierii au prevenit extinderea flăcărilor
Angajații ANSP vor avea condiții mai bune de muncă, după renovarea sediului central din Chișinău
Tehnologiile viitorului vor fi studiate în sudul țării. Un nou colegiu profesional tehnic își va începe în curând activitatea la Comrat
FOTO // Incendiu într-un bloc de locuit, la Botanica
Mark Rutte cere aliaților NATO să acționeze pentru dezescaladarea situației din Orientul Mijlociu
Președinta Maia Sandu: Integrarea în UE este singura garanție pentru securitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova
Alertă! Autoritățile îndeamnă cetățenii să evite orice călătorie în Israel. Recomandările MAE pentru moldovenii aflați în această țară
GALERIE FOTO // Donatorii de sânge - eroi ai comunității, celebrați într-un eveniment festiv la Chișinău
Republica Moldova își consolidează parcursul european: Discuții la Bruxelles cu oficiali lituanieni
În Republica Moldova vor fi aplicate norme europene de siguranță pentru navele de pasageri
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge // Speakerul Igor Grosu îndeamnă la solidaritate: „Împreună salvăm vieți”
Alți șaisprezece judecători au promovat evaluarea externă