
La Sala cu Orgă a fost deschisă o expoziție personală a artistului plastic Sergiu Bădrăgan
Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură a artistului plastic Sergiu Bădrăgan, profesor la Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”, a fost deschisă recent la Sala cu Orgă din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Sergiu Bădrăgan a menționat că expoziția cuprinde 41 de lucrări realizate începând cu anul 2005 până în prezent. ”Este o expoziție de primăvară. Sunt expuse naturi statice, peisaje, compoziții, lucrări asociative”, a precizat autorul expoziției.
La rândul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a remarcat că Sergiu Bădrăgan este un pictor cunoscut în mediul artistic de la noi și are un stil propriu în creația lui. ”Sergiu Bădrăgan are în lucrările lui niște motive mai puțin întâlnite în creația colegilor săi. El pune aceste motive în valoare și le dă o altă semnificație. Am în vedere simple buchete de flori, porțile din satele noastre, scaune, uși deschise sau o vatră țărănească. Pe 6 februarie 2020, artistul a vernisat la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” o expoziție personală aniversară cu genericul ”Pietate” împreună cu discipolii săi. Mă bucur că acest lucru i-a reușit. Are o experiență de cadru didactic de mai bine de 30 de ani. Adeseori, pictează împreună cu discipolii săi în aer liber în R. Moldova și România. Nu știu ce este mai mult Sergiu Bădrăgan - artist plastic sau profesor. El își promovează discipolii, chiar și în cadrul unei expoziții personale aniversare”, a subliniat președintele UAP.
Potrivit curatorului expoziției, Vasile Sitari, aceasta este a 19-a expoziție prezentată la Sala cu Orgă, în cadrul unui proiect pe care el l-a lansat acum doi ani. ”Prima expoziție personală a fost a mea, pe care am vernisat-o la 23 aprilie 2018. Au urmat expozițiile artiștilor plastici Florina Breazu, Iurie Lupu, Alexandru Alavatschi, Inga Edu, Petru Raiu, Victor Crețu ș.a. Scopul nostru este de a promova artele plastice în rândurile spectatorilor, care nu prea au posibilitate să viziteze sălile de expoziții”, a mai spus Vasile Sitari.
Sergiu Bădrăgan s-a născut la 18 martie 1960 în orașul Chișinău. A absolvit Școala de arte plastice pentru copii din Călărași (1975), Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru ”Plămădeală” (1979) și Institutul Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, la pictură, grafică și pedagogie, în clasa profesorului Afanasie Oprea (1988).
Activitatea profesională și-a început-o în calitate de profesor de artă plastică la Școala medie nr. 31 din Chișinău, apoi a fost pictor-decorator la Uzina ”Signal” (1982-1983), profesor de arte plastice și istoria artelor plastice la Școala de Arte Plastice pentru Copii din Călărași (1983-1984). Revenit la Chișinău, se angajează la Școala medie nr. 29, apoi la Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”, în calitate de profesor (din 1990), șef Catedră arte plastice, sculptură și pedagogie (1992-1993 și 2006-2017).
A semnat mai multe lucrări de peisaje, natură statică și portrete. A vernisat expoziții personale la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, Casa Cărții ”Petru Movilă” și Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”. A participat la expoziții de grup din Italia, România, Ucraina și din alte țări. Lucrările sale se păstrează în colecții private din R. Moldova, Franța, Italia, Lituania, Marea Britanie, România, Rusia, Spania și SUA. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (2001) și membru al Asociației Internaționale de Artă Plastică UNESCO (2004). A fost distins cu Premiul Special pentru Expoziția ”Martor ocular”, acordat de Centrul Internațional de Cultură ”Sergiu Grossu” (2006).
Expoziția va fi deschisă până la 28 martie.
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a Premiului Europa Nostra: „E o bucurie să fac parte din cei care promovează patrimoniul național”
Expoziția „Dincolo de pădure”, semnată de Ioan Sbârciu, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Investiție de 6,7 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a maternității din Nisporeni
Garda de Onoare a Armatei Naționale sărbătorește 33 de ani de la fondare
Directorul general al AIEA anunță o „reuniune de urgență” luni, după loviturile SUA asupra Iranului
Serghei Tarnovschi aduce o nouă medalie Moldovei
Chișinăul prinde viață în weekend. Evenimente culturale și sportive sunt organizate în toate sectoarele capitalei
Activitate intensă la frontieră. Mii de traversări și încălcări vamale depistate în două zile
SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunță Trump
Republica Moldova obține o nouă medalie de bronz la Campionatele Europene de canoe
Mesajul Președintei Maia Sandu la decernarea Premiului Franz Josef Strauss oferit de Fundația Hanns Seidel
Președinta Maia Sandu a primit Premiul Franz Josef Strauss, oferit de Fundația Hanns Seidel, și a discutat aprofundarea cooperării cu landul Bavaria
ReadFest a transformat curtea Muzeului de Istorie într-un tărâm al poveștilor pentru copii
FOTO //Igor Grosu: „Festivalul DescOperă este o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”
Serghei Tarnovschi a cucerit bronzul la Campionatul European de Canoe de la Racice
Trafic intens la intrarea în Republica Moldova prin PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Poliția de Frontieră recomandă rute alternative
Infrastructura energetică a Ucrainei, atacată din nou
În capitală are loc Festivalul „Chișinăul Sportiv 2025”