
La teatrele din Chișinău vor avea loc în week-end mai multe spectacole
Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Mai multe spectacole vor prezenta în perioada 27-28 februarie teatrele din capitală, informează MOLDPRES.
Astfel, sâmbătă, 27 februarie, la ora 18.00, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, publicul este așteptat la spectacolul ”Hamlet în sos picant” după Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cozub. Acțiunea are loc la Castelul Elsinore, însă nu în sala tronului, ci în bucătăria regală unde master –șeful Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet. Spectacolul prilejuiește spectatorilor reîntâlnirea cu actorii de prim rang ai scenelor din Moldova: Petru Hadârcă, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Ghenadie Gâlcă, Margareta Pântea, Iurie Focșa, Mihai Zubcu și Alexandru Pleșca
Duminică, 28 februarie, la ora 18.00, la aceeași instituție va avea loc spectacolul ”Dosarele Siberiei” de regizorul Petru Hadârcă, după memoriile Ecaterinei Chele, deportată în 1941, Margaretei Cemârtan-Spânu, deportată în 1949, și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG.
Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta sâmbătă, 27 februarie, la ora 18.30, spectacolul ”Arta conviețuirii” de Yasmina Reza, în regia lui Petru Vutcărău. Spectacolul este o comedie care vă va face să ieșiți din rutina cotidiană și să revizuiți toate problemele ce țin de arta conviețuirii.
Aceeași instituție, duminică, 28 februarie, la ora 18.30, readuce în scenă spectacolul ”O istorie foarte simplă”, melodramă de Maria Lado, în regia lui Petru Vutcărău. Este un spectacol despre relația părinți-copii, iubire interzisă și oameni care au încetat să mai viseze.
Sâmbătă, 27 februarie, la ora 18.30, la Teatrul Național ”Satiricus ”I.L. Caragiale” va avea loc spectacolul ”Ce vrăji a mai făcut soția mea?” după John Tobias, în regia lui Mihai Panaitescu. Noul spectacol este o satiră puternică la adresa societății nord-americane, unde relațiile interumane şi mai ales cele familiale au ajuns într-un puternic impas.
Duminică, 28 februarie, la ora 18.30, aceeași instituție va oferi publicului spectacolul ”Happy End” de Jeroen Van Den Berg, în regia lui Vitalie Drucec. Este o melodramă sentimentală, cu implicații în problematica familiei moderne europene, lipsite de anumite convenționalisme, dar cu o biografie nu mai puțin dramatică și marcată de conflicte tensionante.
Teatrul ”Luceafărul” își așteaptă publicul sâmbătă, 27 februarie, la ora 18.30, la spectacolul „Flori de Mină" în regia lui Slava Sambriș. Este un spectacol tulburător, a cărui acțiune (care se desfășoară în Ținutul Secuiesc, România, ”... între munții ăștia frumoși...”) pare desprinsă din tabloul obscur al zilei de azi – situația din satele și orașele noastre.
Tot la ”Luceafărul”, duminică, 28 februarie, la ora 18.30, va avea loc spectacolul „Testamentul" de Gheorghe Urschi, în regia autorului. Este o comedie cu un subiect „fierbinte” din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți acești ani cu sala plină. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un țăran cu demnitate pe care nu-l poţi amăgi sau „cumpăra” cu promisiuni deşarte. Cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu şi Nichita, nu-i seamănă nici pe departe. Sunt diferiţi, reprezentând un spectru mai larg al contemporanilor noştri – unii sunt hrăpăreţi, alţii au încercat să se acomodeze timpurilor, iar a treia categorie îi reflectă pe rătăciţii politici.
Pe 27 februarie, la ora 18.00, Teatrul Poetic ”Alexei Mateevici” readuce în scenă spectacolul ”Iluzii” de Ivan Vîrîpaev, regia Sorin Militaru. Este o comedie amară, o poveste ironică despre viață, povestită de patru actori. Aflăm istoria de dragoste și moarte a două cupluri, care se confruntă cu niște iluzii, în care ne regăsim refugiul și noi. Povestea lor e de fapt povestea noastră.
Sâmbătă și duminică, la ora 19.00, Teatrul ”Geneza Art” va prezenta spectacolul ”Citind pentru Auschwitz”, în regia Danielei Burlaca, după romanul ”Cititorul” de Bernard Schlink. Într-un stil de o transparență clasică și folosind tehnica povestirii liniare, romanul lui Bernard Schlink relatează povestea tristă a unei iubiri stranii, întunecată de trecutul politic al Germaniei naziste.
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a Premiului Europa Nostra: „E o bucurie să fac parte din cei care promovează patrimoniul național”
Expoziția „Dincolo de pădure”, semnată de Ioan Sbârciu, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Investiție de 6,7 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a maternității din Nisporeni
Garda de Onoare a Armatei Naționale sărbătorește 33 de ani de la fondare
Directorul general al AIEA anunță o „reuniune de urgență” luni, după loviturile SUA asupra Iranului
Serghei Tarnovschi aduce o nouă medalie Moldovei
Chișinăul prinde viață în weekend. Evenimente culturale și sportive sunt organizate în toate sectoarele capitalei
Activitate intensă la frontieră. Mii de traversări și încălcări vamale depistate în două zile
SUA au bombardat situri nucleare iraniene, anunță Trump
Republica Moldova obține o nouă medalie de bronz la Campionatele Europene de canoe
Mesajul Președintei Maia Sandu la decernarea Premiului Franz Josef Strauss oferit de Fundația Hanns Seidel
Președinta Maia Sandu a primit Premiul Franz Josef Strauss, oferit de Fundația Hanns Seidel, și a discutat aprofundarea cooperării cu landul Bavaria
ReadFest a transformat curtea Muzeului de Istorie într-un tărâm al poveștilor pentru copii
FOTO //Igor Grosu: „Festivalul DescOperă este o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural”
Serghei Tarnovschi a cucerit bronzul la Campionatul European de Canoe de la Racice
Trafic intens la intrarea în Republica Moldova prin PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Poliția de Frontieră recomandă rute alternative
Infrastructura energetică a Ucrainei, atacată din nou
În capitală are loc Festivalul „Chișinăul Sportiv 2025”