
O carte despre Eugen Doga a apărut la București
Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Eugen Doga: perspectiva inversă”, semnată de muzicologul Ion Gagim, doctor habilitat în pedagogie, Maestru în Artă, profesor universitar la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a apărut recent la București, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Ion Gagim a menționat că lucrarea are 224 de pagini și a fost scrisă la solicitare (cu finanțarea respectivă), pornind de la ideea de a fi editată pentru difuzare în special în dreapta Prutului, unde nu au fost publicate până în prezent cărți despre marele compozitor, în scopul de a lărgi cunoașterea operei sale.
Potrivit sursei citate, spre deosebire de alte volume despre Eugen Doga, apărute în Republica Moldova și în Rusia și care poartă, în fond, un caracter informativ (viața, activitatea, trecerea în revistă a creației compozitorului), noua apariție are ca subiect muzica maestrului, mesajele pe care le conțin creațiile sale prin sonoritățile pe care le-a turnat compozitorul în partitură și care cuceresc inimile ascultătorilor prin vraja lor. De aceea, cartea se adresează cititorului nu doar ca „cititor”, ci și ca „ascultător” al creațiilor compozitorului. În acest scop, autorul cărții vine cu prezentarea și comentariile unui șir de lucrări, în intenția de a înlesni perceperea și înțelegerea lor aprofundată.
Volumul a apărut în colecția ”Basarabica”, care urmărește drept scop publicarea „contribuțiilor celor mai reprezentativi savanți de la răsărit de Prut”, după cum menționează pe coperta cărții coordonatorii ei, academicianul Victor Spinei și membrul corespondent Ionel Cândea.
”În afară de această carte, în perioada pandemiei am realizat 24 de emisiuni radiofonice întitulate ”De profundis. Din înțelepciunea marilor muzicieni” la postul Radio Moldova Muzical. În curând, urmează să apară o altă carte a mea – ”Muzica: descifrarea tainei”, a mai spus cunoscutul muzicolog.
Ion Gagim s-a născut 31 mai 1954 în satul Onișcani, raionul Călărași. După absolvirea Școlii Pedagogice din Călărași, Ion Gagim, este admis la Institutul Pedagogic de Stat „Alecu Russo”, la secția “Pedagogie muzicală”. Aici s-a inclus activ în lucrul de cercetare științifică, participând și prezentând referate la conferințe științifice studențești republicane și în afara hotarelor țării. În anul 1980, după absolvire, ocupă postul de lector la Catedra „Pregătire metodică și instrumentală a profesorilor de muzică”. În continuare urmează studiile de doctorat la Facultatea “Pedagogie Muzicală” a Universității Pedagogice din Moscova la cunoscutul savant, teoretician în pedagogia muzicală Olga Apraxin.
În anul 2004 i se conferă titlul de doctor habilitat în pedagogie, în urma susținerii tezei „Fundamentele psihopedagogice și muzicologice ale educației muzicale”. Este autor a circa 40 de cărți și a peste 170 de studii și articole științifice în domeniul muzicologiei, filosofiei și psihologiei muzicii. Ion Gagim a fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă” și cu ”Ordinul de Onoare”.
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”