
O carte despre sculptorul Alexandru Plămădeală a apărut la o editură din Chișinău
Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Alexandru Plămădeală și lecția de veșnicie”, dedicată regretatului sculptor, semnată de poetul, prozatorul, eseistul și cercetătorul literar Iurie Colesnic, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Iurie Colesnic a afirmat că ideea cărții i-a apărut încă în 1978, când, fiind tânăr specialist la un institut de proiectări, după o săptămână petrecută la masa de desen și plictisit să proiecteze o ușă pentru un frigider industrial, a mers într-o sâmbătă de septembrie la Biblioteca pentru copii „Ion Creangă”, deoarece în Biblioteca Republicană pe atunci nu erai admis prea ușor. Acolo, printre alte cărți, i-a nimerit cartea lui A. Cândea „Alexandru Plămădeală”, mică, cu informații sumare, scrise de un om care l-a cunoscut personal pe sculptor. Aceasta l-a intrigat și și-a propus să scrie o carte despre cunoscutul artist plastic. Lucrând la Arhiva Națională, a găsit documente în care figura elevul Școlii Duhovnicești și al Seminarului Teologic Alexandru Plămădeală.
”Cu anii, pe măsură ce se acumulau noi informații, am început să public materiale la această temă. Și, în sfârșit, am ajuns la un portret de creație, care se înscrie în seria de cărți-portret pe care le-am editat anterior: „Alexei Mateevici –Doina dorurilor noastre”( 1990), „Profetul nemuririi noastre. Constantin Stere” (2005), „Apostolul Unirii. Pan. Halippa”( 2006), „Enigma Petre Draganov” (2006), „Prima organizație din Basarabia – Pământenia de la Dorpat” (2008 ), „O călăuză veșnică a țărănimii – Moș Ion Codreanu” (2009). Am încercat să înțeleg mobilul interior al creatorului Alexandru Plămădeală și felul cum a reușit să fondeze o școală de arte, modelul căreia, în viziunea minunatului pictor Ion Teodorescu-Sion, trebuia preluat de Academiile de Artă din România. Tot în rândul marilor realizări se înscrie monumentul lui Ștefan cel Mare, devenit simbol al mișcării naționale și eram convins că acei care merg și depun flori la monument, sunt datori să cunoască viața și calea de creație a marelui artist”, a precizat autorul volumului.
În prezent, Iurie Colesnic lucrează la o altă carte-portret - „Gheorghe Bezviconi - ultimul romantic al istoriei basarabene”. ”Este vorba de un autodidact, ajuns un genealogist recunoscut pe plan internațional și care ne-a lăsat cărți fundamentale: „Necropola capitalei—Cimitirele Bucureștiului”, „Boierimea Moldovei dintre Prut și Nistru” în două volume, „Din alte vremi”, „Profiluri de ieri și de azi”, „Călători ruși în Moldova și Muntenia” ș.a. Apreciat de Nicolae Iorga, care propunea în perioada interbelică să fie creat un Institut Genealogic pentru Gheorghe Bezviconi, pe timpul României Populare a fost concediat de la Institutul de Istorie și trimis să lucreze paznic la cimitirul Bellu, descrierea căruia o făcuse încă în anul 1940. A încercat să se sinucidă din cauza umilirii și a scris romanul „Ultimul om de prisos”, care a văzut lumina tiparului după patruzeci de ani de la momentul scrierii. În fond, acest romantic al Istoriei a avut destinul clasic al unui intelectual basarabean...”, a mai spus cunoscutul cercetător literar.
Iurie Colesnic s-a născut la 12 august 1955 în satul Dereneu, raionul Călărași. În 1977, a absolvit Facultatea Mecanică a Institutului Politehnic „S. Lazo” din Chișinău. În 1980, a debutat editorial cu placheta de versuri pentru copii ”Puiul îndrăzneț”, urmat de volumele de versuri pentru copii (”Țara cu luceferi”, 1986, ”Învăț să zbor”, 1992, ”Necazul ariciului”, ”Ce visează leul”, 2004), versuri pentru maturi (”Arta memoriei”, 1987, ”Arheologii interioare”, 1991, ”Spirala lui Arhimede”, 1993, ”Născocitorul de orizonturi”, 2014). A editat peste 60 de cărți: monografii, enciclopedii, inclusiv „Basarabia necunoscută” în 11 volume, iar recent i-a apărut cea de-a treia ediție a volumului ”Chișinăul nostru necunoscut”. În anul 2000 a fost ales membru-corespondent al Academiei Internaționale de Cadre din Kiev, Ucraina. În același an, i se conferă titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității Umanistice din Chișinău, iar în 2010 – titlul onorific ”Maestru al Literaturii”. Tot în 2000, a fost distins cu Medalia ”Sfântul Daniil”, în 2010 – cu Medalia ”Dimitrie Cantemir” și în 2016 – cu ”Ordinul de Onoare”. Iurie Colesnic este laureat al Premiului Național (2018) și al mai multor premii literare din R. Moldova și România.
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
În zilele de odihnă, peste 3500 de șoferi au fost sancționați de polițiști
Serviciul Fiscal de Stat a încasat săptămâna trecută 818 milioane lei la Bugetul public național
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
R. Moldova și Grecia vor încheia un memorandum de cooperare în domeniul Culturii. Diaspora, invitată să participe
Serviciul Vamal a colectat peste 705 milioane de lei într-o săptămână
Poliția avertizează: Pe unele trasee se circulă în condiții de vizibilitate redusă
„Voci care ne unesc” // Soprana Elena Moșuc și pianista ieșeană Vasilica Stoiciu-Frunză, într-un concert la Sala cu Orgă
Peste 7.000 de elevi participă la Testarea de Bază PISA 2025
ANOFM a participat la Târgul de Cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
Șeful diplomației moldovenești va efectua o vizită oficială în India și Nepal
Cursul valutar // Euro crește, dolarul scade ușor
AMDM a emis primul certificat de conformitate cu Regulile de bună practică de farmacie unei farmacii
Miniștrii de externe ai UE discută despre planul de ajutor pentru Ucraina în valoare de zeci de miliarde de euro
Peste 4.000 de persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM de la începutul anului 2025
Maia Sandu a transmis condoleanțe după tragedia din Macedonia de Nord: „Gândurile noastre sunt cu voi în această perioadă dificilă”
USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea de Medicină din Zaporojie au încheiat un acord de colaborare